Insändare

Insändare: Fortfarande inget svar på varför bidraget går Ystad förbi

Ystad Artikeln publicerades

Regionpolitikern Maria Nyman-Stjärnskog (S) undviker dessvärre att svara på kärnan i mitt inlägg, det vill säga varför statsbidragen avsedda för förlossningsvård inte har nått BB i Ystad utan hamnat någon annanstans i Region Skåne.

Medarbetare har tidigare i YA undrat samma sak, men något offentligt svar från Stjärnskog har jag inte sett. Anmärkningsvärt eftersom pengarna hade kunnat göra nytta för tryggheten och arbetsmiljön i förlossningsvården.

Det är just för att vi är stolta över och värnar Ystad BB som vi är bekymrade när medel avsedda för verksamheten inte nått fram.

Kristdemokraterna vill stärka förlossningsvården och införa ett nationellt mål om en barnmorska per födande kvinna.

Vi vill också ha en nationell genomlysning av förlossningsvården och mödrahälsovården. Senast det skedde var för 70 år sedan.

Hur Socialdemokraternas ambitioner för framtidens förlossningsvård ut är mer oklart.

Istället för att ge besked i den frågan fokuserar Stjärnskog på annat, som att förlossningsvården i Skåne hade problem också under alliansstyre. Det är sant, och heller inget som förnekas.

Stjärnskog verkar dock ha glömt sin egen tid i regionledningen. För bara något år sedan tvingades Region Skåne hantera massuppsägningar bland barnmorskor i protest mot arbetsvillkoren och så sent som förra sommaren hölls flera platser stängda på neonatal i Kristianstad eftersom det saknades personal.

Faktum är att bemanningsproblemen är djupare nu än på mycket länge i skånsk sjukvård.

Stjärnskog skriver vidare att jag försöker ta äran av regeringens statsbidrag. Varför skulle jag vilja det när pengarna inte når ut på golvet?

Dessutom satsar regeringen för lite på vården. Om Kristdemokraternas riksdagsbudget hade gått igenom, hade svensk vård och omsorg fått ytterligare 28 miljarder att röra sig med år 2018 till 2020.

Vården är socialdemokraternas största misslyckande. Köerna har växt och överbeläggningarna likaså. På Ystads lasarett har fyra av tio vårdplatser försvunnit på fyra år.

Det behövs ett maktskifte och reformer som gör skillnad. Dagens förlegade landstingsstyrning måste lämnas därhän. Det är dags för staten att ta över sjukvården så vi kan få en jämlikare och bättre vård i hela landet.

Sofia Damm (KD)