Insändare

Insändare: Heder till Ystads moderatpolitiker

Ystad Artikeln publicerades
Foto: Emil Langvad/TT

Apropå det lokala tiggeriförbudet i Vellinge. Jag vet inte hur många gånger jag skrivit det, men tydligen måste det upprepas om och om igen. De romer som kommer till Sverige för att tigga (egentligen arbeta) är vare sig offer för fattigdom, diskriminering eller bakomliggande kriminalitet.

När bilen stannar för att hämta upp en tiggare, så är det inte någon "slavhandlare" som sitter bakom ratten – det är bara den person i familjen som kör bilen. Den bil som också är familjens fasta punkt och säkerhet – när man som resandefolk odlar sin kultur.

Att hela tiden utmåla romerna som offer – ständigt utsatta för diskriminering och övergrepp, är inte bara att överdriva – det är också att indirekt förringa deras människovärde.

För den som önskar få en inblick i det romska, så kan jag rekommendera ett besök på biblioteket tisdag 5 februari klockan 19. Då kommer Jon Pettersson från Franz Wagner-sällskapet och berättar om resanderomernas kultur, språk och historia. Det vill säga de romer som är av första generationens romska invandringsvåg till Skandinavien. Ett folk – och nu citerar jag Erling Wahlgren "Ett folk vars bidrag till svenskt kultur och nöjesliv är helt enastående".

Kulturbidrag och bidrag till kulturen kan förresten komma i många olika former. Ett bidrag till tiggare är också ett bidrag till bevarandet av själva kärnan i resandefolkskulturen.

"En resande jag är. Lite här och lite där. Endast vägen är mig riktigt kär. Den mina drömmar bär. En resande jag är".

Heder till Kristina Bendz (M) och hennes partikamrater här i Ystad för att man inte ger efter för Sverigedemokraterna i tiggerifrågan.

Ett lokalt tiggeriförbud är dessutom ett tämligen tandlöst verktyg eftersom tiggarna mestadadels sitter vid de större dagligvarubutikerna.

Jag misstänker att Vellingemoderaterna är offer för något bakomliggande problem. Någonting måste dom ju vara offer för. Stackarna.

Carl Bengtsson

Rygla