Insändare

Insändare: Historielösheten tillhör borgerligheten – inte oss

Politik Artikeln publicerades
Vänstern har sedan länge tagit kraftigt avstånd från förfärligheter som begicks i Sovjetunionen under bland annat Stalins ledning, menar Göran Brante (V).
Foto: Pavel Golovkin
Vänstern har sedan länge tagit kraftigt avstånd från förfärligheter som begicks i Sovjetunionen under bland annat Stalins ledning, menar Göran Brante (V).

Återigen (YA 11 september) anklagas Vänsterpartiet för att vara kommunister. Personer som röstar på Vänstern beskylls för historielöshet.

Vänsterpartiet har tydligt tagit avstånd från de förfärliga saker som hände under de kommunistiska regimerna i till exempel Sovjet och Kina, samt sin egen del i denna historia. Men borgerliga, historielösa debattörer, kommer aldrig att erkänna detta vårt ställningstagande.

Men historielösheten hos liberaler gäller även andra ”glömda” illdåd i historien. Den enorma rovdriften över världen sedan slutet av 1700-talet glöms ofta bort.

Det finns inte ett enskilt land eller en enskild despot att anklaga för detta. Istället är det ett ekonomiskt system som har en tendens att gå under radarn. Det är kapitalismen, som ibland kallas för marknadsliberalism.

Att jakten på profit och tillväxt dödar och har dödat oerhörda mängder människor bortses ifrån.

Borgerlig press berör sällan sambanden mellan jakten på profit och de regelrätta krig eller förödelser som är resultatet av kapitalismen. Vi här i Sverige ser resultatet idag genom flyktingströmmarna från Afghanistan och Syrien.

Svenska banker och AP-fonder har 3,6 miljarder investerade i Lundin Oil (april 2017) som står anklagade för folkrättsbrott i Sudan (vilket gör många svenskar indirekt medverkande i dessa brott).

Vi minns kolonialismen i Afrika och Asien, vi minns Vietnamkriget, kuppen i Chile, Irak-krigen och många fler.

I Sverige har varje arbetstidsförkortning motarbetats av borgerligheten. Avregleringar av el, telefoni, järnväg, post, apotek, skola, sjukvård har gjorts i namn av valfrihet, men lett till fördyrning för allmänheten och vinst för enskilda profitörer.

Jämställda löner för kvinnor och män tycks vara omöjligt att införa.

Världen står inför en miljöförödelse som har jakten på profit som sitt ursprung, eftersom ständig tillväxt och hållbar utveckling inte är möjliga att samordna. Är det någon mer än Vänstern som på riktigt tar avstånd från allt ovan?

Många ser kapitalism som något självklart och gott, samt att inga alternativ existerar.

Det finns idag starka skäl för att ersätta det kapitalistiska systemet med något annat. Demokratisk socialism är en möjlig väg.

Göran Brante, Eva Hamberg, Dick Lindström, Mona Olsson, Jonas Pettersson, Vicki Svedrell, Annika Weitner

Styrelsen för Vänsterpartiet Ystad