Annons
Insändare

Insändare: Krafttag för att göra läraryrket attraktivt igen

Lärarnas tuffa arbetsmiljö förekommer ofta på agendan i svensk media. Många känner sig stressade, då rasterna mellan lektionerna är för snålt tilltagna. Elever uppträder provocerande och i vissa fall även utsätter vuxna i skolan för allvarliga kränkningar och fysisk skada.
Ystad • Publicerad 8 november 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stressigt och dåligt avlönat. Det måste till krafttag för att öka läraryrkets attraktionskraft.
Stressigt och dåligt avlönat. Det måste till krafttag för att öka läraryrkets attraktionskraft.Foto: Henrik Montgomery/TT

Många lärare känner sig utelämnade, eftersom rektorer uppträder undfallande och inte vågar/orkar stödja lärarna och markera mot oförskämda elever och föräldrar.

Utåtagerande elever får ofta för stort utrymme i klasserna, vilket gör att välfungerande elever får för litet stöd i klassrummet.

Annons

Detta är några av de arbetsmiljöfaktorer, som leder till en känsla av otillräcklighet hos läraren, vilket i förlängning också bidrar till stress och mental ohälsa.

Ovanstående är naturligtvis en förenklad bild av svensk skola. Den är mycket mer komplex och skiftar också mellan skolor och kommuner.

Tyvärr känner alldeles för många svenska lärare emellertid igen sig i ovanstående bilder. Det är inte acceptabelt och måste tas med stort allvar.

Ska vi kunna klara den framtida lärarbristen måste yrkesvalet göras attraktivt i annat fall vänder framtida ambitiösa studenter skolan ryggen. Lönenivån är naturligtvis viktig och måste prioriteras i den framtida budgetdiskussionen.

Vad gäller arbetsmiljön måste det till kraftiga och ibland radikala åtgärder för att skapa en förändring. Lärarfacken borde agera mycket starkare än vad man gör. Jag har i min egen lärarutövning frågat mig varför detta inte sker.

Det är naturligtvis mycket lättare att ställa krav på den fysiska miljön än den psykosociala, men detta får inte vara någon ursäkt.

Vilken annan yrkesgrupp hade egentligen accepterat att jobba i vissa skolors och klassers förnedrande arbetsmiljö. ”Lärarskrået” måste ställa krav och få kommunerna att ta sitt ansvar.

Tyvärr är många kommuner inga goda förebilder som arbetsgivare. De väljer att krypa undan sitt ansvar och ”lägga på locket” Ytterst är det faktiskt politikernas ansvar.

Ett positivt och glädjande initiativ i denna riktning är vänsterpartiets motion om ”hållbara lärare i hållbar skola”. Tyvärr röstades denna ned i gymnasienämnden.

Ska vi ha en attraktiv kommunal skola, där elever och personal trivs måste vi politiker vara beredda att vara obekväma och ställa krav på ansvariga tjänstemän.

Annons

Det finns alldeles för många kommuner, som inte tar ansvar för sin skola. Jag menar att ett återgående till ett fullständigt statligt ansvar kryper allt närmare.

Ett fortsatt kommunalt huvudmannaskap får inte vara ett självändamål. Det gäller också att leva upp till detta.

Göran Göransson

Modda Omran

KD Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons