Annons
Insändare

Insändare: Man kan inte spara sig ur en vårdkris

Personalbrist. Uppsägningar. Stängda vårdplatser. Övertid. Dålig arbetsmiljö. Utbrändhet. Detta är vanliga ord i dagens sjukvård.
Publicerad 26 september 2018
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsgivaren ska värna om en lång och hållbar arbetsmiljö. En utopi idag. Hur har vi hamnat här? När började allt eskalera och varför?

Kanske en del av det hela är att arbetsgivaren, i detta fall Region Skåne, haft skygglappar. Arbetsgivaren har sett uppsägningar på enskilda kliniker som isolerade händelser. Man har släckt bränder i stället för att sätta sig ner och diskutera en strategi för att få behålla sina medarbetare.

Annons

Vi talar om höjda löner. Det är inte allt. Regiondirektören har 2017 tagit beslut om anställningstak, ekonomiska åtgärder samt minskning av personal. I budget 2018 i augusti kan vi se att läkare och administrativ personal har ökat medan sjuksköterskor och undersköterskor har minskat.

Vem ska ta hand om patienterna? Det talas om läkarbrist, men den bristen är i primärvården på allmänläkarsidan, inte på de stora sjukhusen.

Problemet är att det är sjuksköterskor och undersköterskor som tar hand om patienterna. När sjuksköterskor inte orkar längre utan säger upp sig så drabbar detta självklart även undersköterskor.

Vårdförbundet och Kommunal har länge sagt att man inte kan spara sig ur en kris. Det fungerar inte att hela tiden minska på antalet anställda. Detta har bidragit till en utökad arbetsmängd och försämrad arbetsmiljö för kvarvarande personal.

Hela tiden läggs det till arbetsuppgifter på befintlig personal. Hur går detta ihop?

Lägg därtill usla löner för långvarigt anställda sjuksköterskor som ser yngre, nyutexaminerade sjuksköterskor ligga långt före dem i lön. Att leva på sin lön är snart ett hån inom sjukvården.

Kan man inte se värdet i att ha kompetent personal som värnar om patienters välmående i stället för att undra hur man själv skall orka?

Varför lyssnar inte politiker och arbetsgivare på fackliga representanter som skall föra fram medarbetarnas åsikter?

När ska man förstå att operationsrobotar inte kan bota vårdkriser utan se verkligheten som den är, med personal som slutar för att man inte orkar mer?

Kom inte och säg att facken inte flaggat för denna utveckling, men det krävs en seriös motpart för att kommunicera!

Annons

Janet Brunnström

Huvudskyddsombud

Vårdförbundet

Region Skåne

Ylva Månsson

Huvudskyddsombud

Kommunal Skåne

Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons