Annons
Insändare

Insändare: Marknadsliberalismen ödelägger det gemensamma

I flera reportage i YA har vi fått kunskap om den svåra situation som polisen i sydöst upplever, samt de problematiska följder det kan få för vanliga människor.
Skåne • Publicerad 15 november 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Magnus Lejhall

Det här är naturligtvis negativt, såväl för den enskilde polisen som för allmänheten.

Men det här är varken något nytt eller något som är isolerat till polisen. Det handlar om det fenomen som allmänt kallas New Public Management (NPM) och som är en följd av nyliberala bestämningar och politiska beslut sedan 1980-talet.

Annons

Kort kan nyliberalismen sägas bygga på tanken att samhällelig tillväxt blir bättre om konkurrensprincipen och individens fria val tillämpas. NPM är en styrning som handlar om granskning och detaljreglering av offentlig verksamhet.

Avregleringen som följer på sådan politik används i verksamheter som gäller service för mänskliga behov, såsom skola, vård, det sociala och polisen, för att nämna några exempel.

I Sverige, som ligger långt fram vad gäller nyliberala avregleringar och NPM-styrning, har detta genomförts aggressivt av de borgerliga partierna och lite mer återhållsamt av Socialdemokraterna. Vänsterpartiet ser fenomenet som en urholkning av det goda samhället.

Det är inte så att de människor som blivit dollarmiljonärer varit särskilt duktiga affärspersoner, istället handlar det om att samhället gett dem utmärkta möjligheter att få tillgång till vad som tidigare kallades allmänna medel.

Sedan 1980-talet har ett oräkneligt antal miljarder överflyttats från den offentliga ekonomin till privata händer. Det innebär självklart att offentlig verksamhet måste effektivisera, vilket i sin tur betyder att färre får göra mer.

Att många miljarder av våra skattemedel ges som avdrag av olika slag till privatpersoner och att miljardtals kronor varje år försvinner till skatteparadis gröper ur den offentliga verksamheten.

Samma klagomål, vad gäller för lite tid, för många uppgifter, inga pauser, för låg kvalité, hörs från poliser, lärare, sjuksköterskor, socialarbetare med flera verksamheter som sköter om mänskliga behov. Det går att åtgärda, men kräver naturligtvis att det offentliga återigen får tillgång till medel som täcker de behov som finns.

Alla vill ha vattenbombplan, men ingen vill betala skatt.

Göran Brante

Vänsterpartiet Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons