Annons
Insändare

Insändare: Nya gymnasielagen är ett hafsverk

Flera riksdagspartier valde, trots lagrådets kritik, att godkänna den nya gymnasielagen av, som man uttryckte det av humanistiska skäl. Det visade sig att det ogenomtänkta lagförslaget snabbt mötte motstånd i flera migrationsdomstolar och i nuläget är ensamkommande asylsökande återigen i ovisshet och utan rätt till boende eller försörjningsstöd.
Politik • Publicerad 28 september 2018
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är hög tid att politikerna på nationell men även på lokal nivå ser men också tar konsekvenser av sina beslut. Detta förutsätter att man är lyhörd för sakkunskapen, vilket inte har varit fallet med den nya gymnasielagen.

Detta fick tyvärr förödande konsekvenser. Det räcker inte med att ett beslut är önskvärt och tilltalande – det måste också vara ekonomiskt realistiskt, försvarbart och dessutom leva upp till regelverket.

Annons

I Sverige finns därför i nuläget tusentals ensamkommande över 18 år, som har fått flera avslag därför de inte har asylskäl att stanna. I många av fallen kan de inte styrka sin identitet, vilket gör deras sak ännu mer komplicerad.

Någon särbehandling av en viss grupp asylsökande borde egentligen ej heller få förekomma. Dessa tillståndssökande borde med andra ord ha återvänt till sina hemländer.

I stället stannar de kvar med nya falska förhoppningar att få stanna, vilket i nuläget trots det senaste positiva beslutet från övermigrationsdomstolen fortfarande är osäkert.

Flertalet är bostadslösa och måste förlita sig på människors goda vilja eller kompisar. I värsta fall hamnar de utomhus eller i någon rivningskåk.

De saknar försörjningsstöd och måste i rimlighetens namn hitta andra försörjningsmöjligheter. Steget är inte långt att hamna i kriminalitet eller bli utnyttjade på något sätt.

Den ogenomtänkta gymnasielagen har alltså lett till ännu större problem för de nyanlända och därigenom även för samhället. Hur tänkte man egentligen – var det önsketänkande utan konsekvenstänkande?

Hur ser det ut i Ystad? Naturligtvis har även vi ensamkommande, som studerar på gymnasieskolan och som har råkat ut för samma situation. Vissa har haft tur att schysta Ystadsbor ställt upp med boende medan andra har fått lösa det på egen hand.

Det är verkligen inte Ok att beslutsfattarna tar beslut på så bedrövliga grunder att lagar inte går att realisera och dessutom ställer till elände för målgruppen i fråga. Politikerrollen får verkligen inte vara så lättvindig och utan personligt ansvar att man bidrar med undermåliga förslag och beslut. Att ej heller respektera sakkunskapens synpunkter gör inte saken bättre.

Nutidens politiker borde vara mer rädda om sitt förtroendekapital än vad som ofta är fallet. Det är nog med att vi ska behöva uppleva ”vuxna” politikers ”sandlåderöra” i Stockholm.

Göran Göransson

Annons

KD Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons