Insändare

Insändare: Oenighet kring påstådda polska färjor

Ystads hamn Artikeln publicerades
-
-

Det står nu bortom allt rimligt tvivel att kommunpolitikern Lars Toftemar (S) blivit vilseledd och matad med felaktiga fakta vad avser Polenrederiernas inköp av nya färjor.

Som jag mycket riktigt tidigare påpekade har inga nya färjor köpts in och som kräver större djupgående på nio meter för de idag muddrade rännorna på sju meter.

Det enda förväntade nytillskottet därvidlag och till endera Ystads eller Trelleborgs hamn blir ropaxfärjan M/S Copernicus som i 22 års tid och under annat namn varit verksam i Medelhavstrafik.

Det säger väl sig själv, Lars Toftemar, att rederiet Euroafrica Shipping Lines i god tid försäkrat sig om att färjan på ett säkert sätt kan anlöpa de hamnar man avser att sätta henne i trafik mellan?

Eftersom hennes systerfartyg för drygt elva år sen och under några månaders tid regelbundet anlöpte Ystads hamn innan flytten till linjen Trelleborg-Swinoujscie så kommer helt säkert allt att fortlöpa som förväntat oavsett vilken av de två skånska hamnarna det nu blir.

Hade Toftemar besvärat sig med att faktakolla innan han satte sina tolkningar på pränt så hade han enkelt kommit till samma insikt som jag. Av någon outgrundlig anledning gjorde han inte det.

Det är annars en god tumregel att göra så. Kan därför varmt rekommendera Toftemar att ta del av sidan sex i det lilla häftet som nyligen delades ut till alla hushåll i Sverige där han under rubriken "Var vaksam mot falsk information" helt säkert finner mycket klokt att ta del av.

Istället för att ödmjukt kunna erkänna ett faktafel, väljer Toftemar att bli riktigt ordentligt Kalle Anka-arg och börjar tjattra om annat än sakfrågan.

Det är en tendens som på senare tid också setts i partiledardebatter på TV där även statsministern gjort överraskande avsteg från ämnet och själva sakfrågan. Inte så underligt att trovärdighetsproblemen inom Socialdemokraterna överlag hopar sig och att väljarstödet drastiskt minskar.

Utöver att Toftemar tidigare visat att sjöfart och hamnar inte är hans paradgrenar förstärker han det nu ytterligare när han helt avviker från tråden i ämnet han själv skapat. Snacka om självmål.

Claes G Kristensson

Hamnvän i Ystad