Insändare

Insändare: Rör inte ungdomarnas verksamheter, Göran Göransson!

Ystad Artikeln publicerades
Göran Göransson (KD) ska inte lägga ner några verksamheter.
Foto: Mark Hanlon
Göran Göransson (KD) ska inte lägga ner några verksamheter.

Det är märkligt, att så fort det ska sparas pengar, ska det alltid göras på de människor som har det sämst, som är våra svagaste.

Pensionärerna är en grupp som högern älskar att spara pengar på, de fattiga och arbetslösa en annan. Nu har högern i Ystad riktat in sig på en ny målgrupp, barnen och ungdomarna.

Som nytillträdd ordförande i barn- och utbildningsnämnden har Göran Göransson (KD) begärt underlag för hyreskostnaderna gällande Ungdomens hus, kulturskolan, Marietorp och Marinpedagogiskt centrum.

Den 14 mars var det kommunfullmäktige i rådhuset och som åskådare fanns vi på plats från SSU.

Vi i oppositionen begärde svar på varför Göransson vill se över hyreskostnaderna för dessa verksamheter och svaret gjorde oss väldigt oroade. Ska man tolka svaren som gavs i kommunfullmäktige den 14 mars, så är ungdomarnas verksamheter i fara.

Göranssons svar är för det första väldigt flummigt, då han bestämt menar att han inte ska lägga ner något nu, men möjligtvis i framtiden. Han beskriver även i sitt anförande att han vill vara rädd om de lagstadgade verksamheterna, men inget om varken Ungdomens hus eller Marietorp.

För oss är det viktigt att värna även dessa verksamheter, lagstadgade eller inte.

Om vi tar Ungdomens hus som exempel så finns det fullt av ungdomar i vår kommun som uppskattar verksamheten och som ständigt också utnyttjar den. Det spelas biljard, görs musik och åks skateboard.

För många ungdomar är Ungdomens hus en mötesplats där man knyter nya band, möter jämnåriga och där verksamheten på många sätt blir en fristad, där jobbiga hemförhållanden och en brokig skolgång för en kort stund glöms bort. Finns det inget värde i detta, Göran Göransson?

Ystad har ett fantastiskt föreningsliv. Men för de ungdomar som inte går på någon idrott måste verksamheter likt Ungdomens hus finnas, för att även dessa ungdomar ska ha någonstans att ta vägen.

Det är väldigt enkelt för politiker i kommunen att bestämma över saker som de inte vet det sociala värdet i. Frågan är ju om Göransson eller andra som tänker i samma banor, ens har satt sin fot på Ungdomens hus?

Vi däremot har varit där och vi vet hur viktig denna verksamhet är för Ystads unga.

Som avslutning undrar vi Göran Göransson, om olyckan är framme och du får som du vill, var ska då dessa ungdomar ta vägen?

Isabelle Strandhagen

Ordförande SSU Ystad

Albin Nerman

SSU Ystad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.