Annons
Insändare

Insändare: Så få läkare som möjligt

Laur Mölder undrar på insändarsidan den 25 mars om man ska behöva gå till två instanser i sjukvården för att få recept. Frågan ger möjlighet att förklara hur det bör vara.
Borrby • Publicerad 26 mars 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Anders Egle

Bäst är om man är så frisk att man inte behöver några läkarkontakter alls, men behövs de ska det vara med så få läkare som möjligt.

Kunskap om vad som hänt tidigare, ömsesidigt förtroende mellan patient och läkare samt personlig kännedom betyder så mycket för kvaliteten av sjukvården.

Annons

Så snart man behöver flera olika läkares specialkunskaper är det klokt att se till att en av dem är husläkare (gärna allmänläkare) som knyter ihop vården så att de olika delarna leder mot samma hälsa och inte stör varandras mål.

Moderna mediciner är så verkningsfulla att man kontinuerligt måste se över att patienterna får rätt mediciner i rätt dosering. Det innebär att en läkare definitivt inte bör skriva ut en medicin om han eller hon inte förvissat sig om att medicinen är indicerad och inte ger orimliga biverkningar (”boten får inte vara värre än soten”).

Det är av detta skäl som varje recept varar högst tolv månader, eftersom både hälsa och sjukdom kan förändras mycket på ett år.

Varje patient som står på kronisk medicinering bör således få den omprövad minst årligen och då gärna vid ett läkarbesök där helheten bedöms.

Ibland kanske det visar sig att den sjuke då behöver mindre eller annan medicin, ibland mer och oftast kan recepten förlängas ytterligare ett år. Men aldrig utan eftertanke!

Åke Andrén-Sandberg

Borrby

Annons
Annons
Annons
Annons