Insändare

Insändare: Skriv på kärnvapenförbud nu

Insändare Artikeln publicerades
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

För ett år sedan röstade 122 länder i FN:s generalförsamling för en konvention som innebär ett förbud mot kärnvapen. Närmare 70 stater har signerat den.

Sverige var drivande i arbetet att få fram och igenom konventionen. Men varför vill våra styrande politiker sedan inte skriva under?

Vill de verkligen ha kärnvapen på vårt territorium? Eller är det bara skrämselhicka för vad Nato kan tycka?

För nästan exakt ett år sedan genomförde Sifo en undersökning som visade att 86 procent av oss som bor i detta land, inte vill ha kärnvapen. 86 procent av oss vill att Sverige ska skriva under och ratificera FN:s konvention för ett förbud mot kärnvapen. Varför vill inte 86 procent av Riksdagens ledamöter samma sak?

Kärnvapen räddar inte några länder. Kärnvapen försvarar inget folk. Kärnvapen säkerställer ingen fred. Det enda kärnvapen kan göra är att föröda planeten.

Så länge kärnvapen finns, kommer vi alla att leva under den överhängande risken att utplånas. Att någon despot, sådana finns dessvärre, "trycker på knappen"

Vi vill påminna er politiker om ert ansvar inför majoriteten av svenska folket, den majoritet som vill att Sverige ska ansluta sig till konventionen.

Vi vill klargöra för er det ansvar ni har för att upprätthålla Sveriges stolta fredstraditioner.

Vi vill påminna er om ert ansvar gentemot era barn, barnbarn och allt liv på jorden.

Vilka hinder som än må finnas mot att stödja konventionen så är de små hinder. Människor byggde kärnvapen. Människor kan ta isär dem. Det är i jämförelse små detaljer som går att lösa.

För så länge kärnvapen finns kommer förr eller senare en kärnvapenkatastrof att inträffa.

För det alternativet finns det ingen lösning. Då hjälper det inte med stöd från Nato.

Skriv under. Nu.

Jea Jonsson

för Kvinnor (och män) för fred Ystad Österlen