Insändare

Insändare: Sverigedemokraternas familjepolitik en kvinnofälla

Politik Artikeln publicerades
Sverigedemokraternas familjepolitik skulle föra Sverige 50 år tillbaka i tiden.
Foto: Herman Ronninger/TT
Sverigedemokraternas familjepolitik skulle föra Sverige 50 år tillbaka i tiden.

Sverigedemokraterna har inför valet infört en slogan som heter "förändring på riktigt". Det rätta namnet borde vara "försämring på riktigt" när det gäller familjepolitiken.

SD vill återinföra sambeskattningen som avskaffades i Sverige 1971. Sambeskattning innebär att gifta pars inkomster beskattas gemensamt och driver upp marginalskatten kraftigt för den som tjänar minst vilket oftast är kvinnan.

När sambeskattningen fanns lönade det sig oftast inte för kvinnan att jobba. Det var därför den togs bort för 47 år sedan.

SD vill flytta gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12.

SD vill inte kvotera föräldraförsäkringen. Bort med pappamånaderna.

SD anser att kvinnans viktigaste roll är att sköta hemmet och barnen. Att detta innebär sämre löneutveckling och sämre pensioner för kvinnor låtsas man inte om.

SD kämpar även för att införa ett vårdnadsbidrag så att kvinnan i större utsträckning ska vara hemma med barnen. Ett bidrag som skapar hemmafruar och som även detta innebär sämre löneutveckling och sämre pensioner för kvinnor.

SD tycker också att kvinnor som lever med varandra och ensamstående kvinnor som längtar efter barn inte ska ha rätt till assisterad befruktning.

Så kvinnor, ni som överväger att lägga er röst på SD, fundera ett varv till.

Vi lever i ett av världens mest jämställda länder. Är ni beredda att lägga er röst på ett parti som vill föra Sverige 50 år tillbaka i tiden vad gäller jämställdhet mellan män och kvinnor?

Carl-Arne Åhlin