Annons
Insändare

Insändare: Trafikverket struntar i EU-rättens princip

Jag läser artikeln om trädfällning för arkeologiska förundersökningar längst Hammar-Skillinge.
Österlen • Publicerad 2 april 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Detta är första gången som någon har gjort något på min mark som jag inte vill, och det är klart att det känns som ett brutalt intrång”, säger Bengt Anker som är en av flera berörda markägare som kommer att få träd fällda i veckan, inför en arkeologisk förundersökning som startar i nästa vecka.
”Detta är första gången som någon har gjort något på min mark som jag inte vill, och det är klart att det känns som ett brutalt intrång”, säger Bengt Anker som är en av flera berörda markägare som kommer att få träd fällda i veckan, inför en arkeologisk förundersökning som startar i nästa vecka.Foto: Mark Hanlon

Trafikverkets myndighetsutövande görs i strid mot proportionalitetsprincipen, den princip i EG-rätten som innebär att myndigheterna inte får använda mer ingripande åtgärder än vad som krävs med hänsyn till ändamålet.

Att göra en förundersökning med markradar och endast gräva vid tecken på eventuella arkeologiska fynd är att använda kompetens och följa EG-rättens princip. Detta struntar Trafikverket i då det mellan raderna skymtar att träden ska bort för att till varje pris deras egen tidsplan.

Annons

Snart stundar ju den nationella invigningen av gång- och cykel-vägen och då är det väl pinsamt för projektledningen att endast erbjuda alternativa cykelvägarvägar i området.

Jag vidhåller att vid projekt som rör den allmänna människan ska hälsa som är ett omfattande begrepp vara huvudpunkten i ett beslutsfattande.

Vore jag politiker i kommunerna skulle jag reagera starkt mot hur projektledningen på Trafikverket driver och agerar.

Några av de 90 träden som nu fälls inför den arkeologiska förundersökningen, som är ett led i förarbetet med den planerade gång- och cykelvägen mellan Hammar och Skillinge.
Några av de 90 träden som nu fälls inför den arkeologiska förundersökningen, som är ett led i förarbetet med den planerade gång- och cykelvägen mellan Hammar och Skillinge.Foto: Mark Hanlon

Det hjälper inte att som politiker uttala sig lite beklagande, utan här krävs engagemang, sakkunskap och att våga stå upp för kommuninnevånarnas rätt till insyn och god livsmiljö.

När det gäller människors hälsa så kan dispenser från Natura 2000 sökas.

Nu rycktas det om dokument mellan Trafikverket och förra politiska makten som omöjliggör för politiker att agera ifråga.

Jag hoppas innerligt att detta är en skröna, för annars har de politiker som skrivit under dokumentet och även de som följer dokumentet sålt ut vår rätt till insyn och medverkan.

Anne Westerlund

Löderup

Annons
Annons
Annons
Annons