Insändare

Insändare: Välfärd utan att få bestämma själv

Sjöbo Artikeln publicerades

Svar på Cecilia Olsson-Carlssons och Jonas Esbjörnssons insändare 6 september i YA om Engelska skolan.

En politik som medvetet vill skapa en välfärd utan valfrihet utgår ifrån att invånarna inte har förmågan att själv kunna bestämma. Argumentationen från Socialdemokraterna är alltid att man vill ta bort ”vinsterna i välfärden” eller att allt ska vara offentligt finansierat.

Enligt min mening så är det inte vinstfrågan som gör att företrädare för socialismen, som till exempel Cecilia Olsson-Carlsson, ogillar valfrihet. Jag tror nämligen det beror på att Socialdemokrater och Vänsterpartister anser att de är bättre på att göra våra val, än vad vi själva är. Detta kan gälla vilken skola dina barn eller barnbarn går på men även extra semester eller en elcykel.

Våra skattepengar ska gå till välfärd. Det är skola, vård mm. Här ska alla aktörer ha samma förutsättning, som att en elev i årskurs fem innebär samma ersättning till skolan oavsett om den är en privat- eller kommunalt driven.

Så är det i Sjöbo kommun idag. Om eleven behöver extra resurser så ansöker skolan om detta. Det är så det fungerar idag och det spelar ingen roll om det är en privat eller kommunal skola.

Att privata aktörer, precis som vi i kommunerna, behöver vinster är en självklarhet. Vinster är förutsättningen för att kunna investera och för att kunna hantera sämre tider.

Ett lysande exempel, på Socialdemokraternas önskan om att bestämma för oss, är den extra semesterveckan. Här går S ut och ”mutar” oss väljare, med våra egna skattepengar dessutom, att några ska få en extra semestervecka.

Detta kommer att kosta oss väljare genom att det offentliga och det privata får ökade kostnader i form av vikarier och/ eller minskad verksamhet. Det Socialdemokraterna gör här är att bestämma för oss att:

Det är bättre med en fem dagars ledighet tills barnen fyller 16 än möjligheten att kunna gå ner i arbetstid när man blir äldre. Detta går då inte att göra för att dina pengar redan utplockade i skatt för att (S) tyckte det var bättre.

Det är inte omtanke om individen att allt ska betalas via skattsedeln, att allt ska vara så kallat gratis eller subventionerat.

Tvärt om det hindrar individen att välja vad man vill lägga sina pengar på. Det kan gälla semester, elcykel eller mer ledighet med barnen eller när man bli äldre.

Det viktiga är inte på vad dina pengar läggs på utan att du får bestämma det.

På söndag är det dags att rösta. Gör ett val som innebär att du får välja även i framtiden.

Magnus Weberg (M)