Insändare

Insändare: Varför parkeringsböter på lugna gator i byarna?

Skillinge Artikeln publicerades
Foto: Emma Lawesson

Använder kommunen oss kommuninvånare som en hemlig skattekälla? Enligt den kommunala avgiftslagen från 1957 har kommunen rätt att ta betalt för parkering på vilka gator den vill – så länge det förbättrar trafikordningen.

Under hösten har det, bland annat här i Skillinge, ryktats om att Simrishamns kommun anlitar ett privat bolag som har fått i uppgift att lappa bilar/fordon som parkerat fel.

Vilka kriterier som gäller för detta bolag har kommunen inte informerat oss kommuninvånare om. Därigenom uppstår många spekulationer men ingen visshet att förhålla sig till.

Transportstyrelsen har nyligen fastslagit att en sådan åtgärd klart och tydligt ska informeras och motiveras om och ska inte användas där det inte finns behov.

2 januari 2019 hade vi tillfälligtvis ställt bilen utanför vår tomt. Detta för att kunna använda bilen och inte bli instängda bakom ett städbolags bil på vår uppfart.

Vi parkerade vår personbil på en asfalterad yta som har en trottoarkant men är 10 gånger 15 meter, det vill säga 150 kvadratmeter. Vi fick en parkeringsavgift på 600 kronor.

Vi stod inte i vägen för någon eller något och störde på intet sätt trafikordningen. Det vill säga, de grundläggande kriterierna som Transportstyrelsen angivit uppfylls inte.

Nu undrar vi:

Varför har kommunen satt i gång med detta? Skillinge är en lugn by ute på landet med mycket lite trafik. Vi har aldrig hört någon vara irriterad över parkerade bilar.

Använder kommunen parkeringsavgifterna som en hemlig skattekälla??

Om så, till vad går pengarna?

Lagar och regler ska vara till för människan och inte människan för lagarna och reglerna

Margareta Cedergren

Rolf Bergqvist

Skillinge