Annons
Insändare

Insändare: Vart är Simrishamns ekonomi på väg?

25 februari ska kommunfullmäktige anta tilläggsbudgeten för 2019.
Simrishamn • Publicerad 19 januari 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rådhuset och stadshuset i Simrishamn. Bild: Thorsten Persson
Rådhuset och stadshuset i Simrishamn. Bild: Thorsten Persson

I maj 2018 lämnade Ernst & Young prognosen ”Långsiktig finansiell analys” beställd av Simrishamns kommun, baserad på kommunens eget faktaunderlag.

Prognosen visar samma negativa tendens som gäller för de flesta av Sveriges kommuner, enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Annons

Problemet för Simrishamns del är att de faktorer som framförallt drar ner en kommuns ekonomi, till exempel låg skattekraft, minskande befolkning, låg förvärvsfrekvens, skev demografi och stagnerande näringsliv är problem som plågar Simrishamn mer än de allra flesta andra kommunerna.

2019 markerar slutet på en period då kommunen levde upp till kommunallagens krav på ”God ekonomisk uthållning”.

Från 2020 vänds 2019 års överskott till cirka 5 miljoner kronor i underskott. Därefter skenar underskotten till cirka 160 miljoner 2027. Den utvecklingen strider mot kommunallagen och är ett hot mot välfärden.

Delar den nya politiska majoriteten prognosens helhetsbedömning eller har faktorer tillkommit som pekar mot ett väsentligt bättre ekonomiskt utfall 2020–2027? Hur ser prognosen i så fall ut?

Om bilden av ett skenande underskott stämmer måste kraftfulla motåtgärder sättas in redan 2019 medan det finns pengar i kassan och tid att genomföra åtgärder i god ordning.

Simrishamns utsatta läge är en konsekvens av den tidigare politikens ovilja att se vart ekonomin var på väg de senaste 10–15 åren (Källor: Ekonomifakta, Region Skånes rapport ”Näringsliv och arbetsmarknad).

Ingen kan kräva att den nya majoriteten ska kunna presentera ett genomarbetat handlingsprogram till 25 februari.

Vad man däremot måste kräva är att den styrande majoriteten redovisar sin bästa bedömning av den ekonomiska utvecklingen 2020-2027 och att man beslutar att ta fram ett långsiktigt konkret handlingsprogram för att vända den ekonomiska utvecklingen.

Den nya majoriteten har fördelen att kunna starta från noll utan bindningar till företrädarnas handlingsprogram – något sådant finns nämligen inte.

Om Ernst & Youngs långtidsprognos är relevant måste politiken inse och erkänna att Simrishamn står inför stora problem och att man som folkvald politiker ansvarar för att problemen åtgärdas på kort och lång sikt. Det kommer att kräva både tid, pengar, engagemang och dialog.

Annons

Måhända inser även vår dominerande lokaltidning simrishamnarnas behov av löpande information.

25 februari följer vi TV- utsändningen av debatten i kommunfullmäktige med stort intresse.

Klas Göthe

Politiskt oberoende, Brantevik

Annons
Annons
Annons
Annons