Insändare

Insändare: Vi kan välja mellan Capio och Capio

Simrishamn Artikeln publicerades
Foto: Anders Egle

Artiklar och insändare efter att dr Åke Andrén-Sandberg har sagts upp från Capio har lett till många funderingar om situationen på Capio och inom Primärvården som helhet.

Till att börja med har vi ordet valfrihet. I det här sammanhanget att välja mellan olika vårdcentraler; mellan offentligt driven vård och privat driven vård.

I Simrishamns kommun består valfriheten i att kunna välja mellan Capio Simrishamn, Capio Gärsnäs och Capio Borrby. Det är inte valfrihet i mina ögon.

Det finns en avgörande skillnad mellan privat vård och offentlig vård.

Om ekonomin inte går ihop för den offentliga vården så blir det ett budgetunderskott som vårdcentralen får arbeta för att försöka komma tillrätta med.

Om ekonomin inte går ihop för privat vård så går företaget så småningom i konkurs. Detta ger incitament att vara tuffare i bedömningen om vilken vård patienten ska erbjudas inom privat vård. Kanske är det så det ligger till i uppsägningen av doktor Andrén-Sandberg?

Och så har vi framgångarna för internetläkare.

Enligt undersökningar avlastar deras arbete inte den ordinarie primärvården i nämnvärd utsträckning. Kan detta bero på att de tar sig tid att lyssna på patienternas mindre problem, som doktor Andrén-Sandberg verkar göra? Och som Capio tvingas välja bort av ekonomiska skäl?

Och sist då mina och min frus personliga erfarenheter av primärvård.

Efter att ha gått till vårdcentralen på sjukhuset i Simrishamn i alla år, oavsett vårdgivare, har vi äntligen bytt och ”hittat hem”. Den offentligt drivna vårdcentralen i Brösarp. Här blir man som patient sedd, lyssnad på samt vänligt och professionellt bemött.

Så har det inte varit för oss på Capio Simrishamn (med ett lysande undantag för mig personligen; doktor Renée Wichoff, lyssnande och proffsig).

Visst blir det mycket bilkörning, cirka sju mil tur och retur för minsta blodprov, men det är det värt många gånger om.

Och, ja, jag vet att Primärvården är underfinansierad och att i stort sett varje regionpolitiker de senaste 15-20 åren har sagt att Primärvården ska stärkas. Jag tycker att det nu börjar bli dags, eller kanske vi behöver ta på oss gula västar och gå ut på gatorna?

Benny Nilsson

Brantevik