Insändare

Insändare: Vi står verkligen inte på samma sida

Politik Artikeln publicerades
Riksdagshuset i Stockholm. Skådeplatsen för en farsartad tillställning, enligt Jenny Piper.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Riksdagshuset i Stockholm. Skådeplatsen för en farsartad tillställning, enligt Jenny Piper.

Nej, vi står inte på samma sida, Jenny Piper.

Du skriver om ”din värld” (YA 18 januari). Du menar att valresultatet inte ska gälla, utan vad som sker i rösträkningar tiden efter valet.

Du vill att alla partier ska samarbeta, men hur ska det gå till när du själv kallar Miljöpartiet för ett extremistparti. Det är fånigt att kalla det för det.

”Din bild” av riksdagsarbete är också lite väl okunnig, du kunde behöva göra lite research där.

Men vi har dessutom helt olika syn på migrationspolitiken. Jag tycker också den är oansvarig.

Oansvarigheten handlar om att svensk migrationspolitik är alltför restriktiv, att den behandlar asylsökande människor som brottslingar, samt att Sverige utan någon som helst tvekan skickar flyktingar till ett av världens farligaste länder. Jag skäms som svensk över den inhumana flyktingpolitiken.

Och din syn att Sverige inte är demokratiskt är också konstig. Vi har en ganska väl fungerande liberal (kapitalistisk) demokrati, men det är inte vad jag vill ha.

Vad jag saknar är mer av ekonomisk demokrati, ett samhälle som ser gemenskapen mellan människorna i landet som huvudsaken. Där de med svårast förhållanden får allt stöd mot ett gott liv, ekonomiskt, kulturellt och socialt.

Alla människor är lika mycket värda och det ska visa sig i deras levnad. Ett samhälle där vi tar hand om varandra, där alla hjälps åt för att skapa ett jämlikt, jämställt, reellt demokratiskt, antirasistiskt, solidariskt samhälle.

Kalla mig gärna naiv, men i det samhället finns det ett överflöd av vattenbombplan.

Göran Brante

Vänsterpartiet Ystad