Insändare

Insändare: Visionen om ett levande centrum i Köpingebro

Köpingebro Artikeln publicerades
Erik Bengtsson på Karlsfälts gård och Peter Nilsson på Gema-livs i Köpingebro har utvecklat ett gemensamt koncept med lokalt producerade delikatesser.
Erik Bengtsson på Karlsfälts gård och Peter Nilsson på Gema-livs i Köpingebro har utvecklat ett gemensamt koncept med lokalt producerade delikatesser.

Med en dröm och en vision om ett levande centrum i Köpingebro så gick Ge-Ma Livs ägare Peter Nilsson till Ystads kommun i hop om att få hjälp med bygglovsansökan. Eftersom Köpingebro numera omfattas av en fördjupad översiktsplan så är det nämligen inte alldeles enkelt.

Ett antal möten senare har fyrkantiga regler i kombination med ointresserade tjänstemän (och politiker) förpassat honom till en tomt söder om samhället. Något helt annat än den lösning Peter själv önskar, och som avser ny butik vägg i vägg med befintlig lokal – omvandlad till servering.

Förutom efterlängtad mötesplats så blir denna servering också till gagn för Skånetrafiken och deras pågatågsresenärer.

Självklart måste Ge-Ma Livs få vara kvar i centrum av Köpingebro. Där man gör som mest nytta – framtida verksamheter och boende på sockerbruksområdet icke att förglömma.

Peter Nilssons vision om ett levande centrum i Köpingebro möter dessutom upp Ystads kommuns målsättning att förtäta stad och byar.

Hur tänker kommunen själv – då man motarbetar denna, sin egen förtätningsambition? Fortsatt krånglande, så är det också arbetstillfälle och skatteintäkter som riskeras.

Handlare Nilssons suveräna initiativ är av mycket stort värde för landsbygden – och med en närturism i vardande (Thailand och Kanarieöarna är snart ett avslutat kapitel), så kan det bli till något ännu större. ”Svenstorp nästa – Turisthotellets buss väntar vid perrongen”.

Ointresserade och visionslösa paragrafryttare ombedes söka asyl i jantelagsland. Långtbortistan.

Jag har nu fått en förfrågan från Näringslivsrådets om jag vill delta i en omstart av Ge-Ma livs bygglovsprocess. Bravo, naturligtvis vill jag det.

Och jag kommer inte att vika en tum. GeMa-livs ska få vara kvar i centrum. En levande stadskärna är viktigt och än mer så ute på landsbygden.

Det är för övrigt Ica-kedjans önskemål och mening att GeMa-livs stannar kvar på nuvarande plats. Med ny butik och utökad verksamhet.

Carl Bengtsson

Rygla"

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.