Insändare

Kerstin Cedergren: En omöjlig konst att styra i Simrishamn?

Simrishamn
Simrishamns kommunhus.
Simrishamns kommunhus.

Undrar om de styrande i Simrishamns kommun känner till gamle järnkanslern Otto von Bismarcks ord att ” Politik är det möjligas konst”. Är det en konst eller bara konstigt det de sysslar med?

Barn-och utbildningsnämndens agerande eller icke-agerande har fått skarp kritik av kommunrevisionen.

Dess ordförande Alf-Göran Andersson säger (YA 5 november) att det ”varit avklippta trådar på alla plan inom politiken, mellan tjänstemän och mellan politiker och tjänstemän. Det visar en grundläggande granskning av rollfördelningen mellan politiker och tjänstepersoner inom bun. Det är oerhört frän kritik”.

Nu vill revisionen ”att det byggs strukturer så att det inte upprepas i framtiden”. Man måste få koll på den ekonomiska styrningen.

Revisionen vill också ha svar på vilka åtgärder som ska vidtas både inom bun och i kommunstyrelsen!

Hur man överhuvudtaget hanterar skattepengarna och vilka prioriteringar man gjort får vi ju så gott som varje dag läsa om. Det är badbryggor och torgprydnader som går före vatten-och avloppsfrågor, bussförbindelser, intresse för småorternas gator/vägar bland annat. Kanske är det för stort område att greppa över.

Det kan vara svårt med politiskt ansvar – vilka som har det, vilka som vill ha det, på riktigt. Och vilka som bara vill ha det på valdagen.

Det framgick ju klart inför senaste valet att flera lokala kändisar lät sig väljas in – bara för att ett par veckor/någon månad senare förklara att man inte längre har tid med politiken! Det är rena lurendrejeriet att göra så. Politik är alldeles för ansvarsfullt för att man bara ska vara röstmagnet.

Men man ska kanske inte misströsta helt. En notis i YA, som ingav åtminstone mig ett litet hopp om de styrande, stod (28 oktober YA) att läsa angående Tobisviks camping. Man lovar att underlaget inför kommande upphandling ska bli fullständigt, inte lika rörigt den här gången. Vi får väl se.

Några dagar senare kom det tyvärr en annan, mindre smickrande, notis (YA 31 oktober). ”En ansökan till socialnämnden från en medborgare angående stöd, hamnade i samma plastficka som en kvittens från Österlens museum!”

Kallades ”oaktsamhet vid posthanteringen”. Händelsen hade skett i slutet av september. Sånt får inte hända, papper till och från socialnämnden har sekretess!

Kerstin Cedergren

Vitemölle

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.