Annons
Insändare

Klimatforskning: Det måste finnas någon vetenskaplig substans i kritiken

På Bertil Fredlunds inlägg av den 24 oktober har Mats Josephson redan skrivit ett bra svar, men eftersom Fredlunds insändare tog sin utgångspunkt i ett tidigare bidrag från mig skulle jag ändå vilja tillfoga några kommentarer.
Klimat • Publicerad 29 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Myten om att människor trodde att jorden är platt som Bertil Fredlund lyfter fram, är ett intressant fall när det gäller hur felaktiga idéer kan få fäste.

Man kan tillägga att varför vissa forskare raskt tog till sig detta var att de kunde använda det som ett vapen mot kyrkan och påstå att det var just kyrkans representanter som spridit uppfattningen att jorden är platt.

Annons

Exemplet visar hur ett fåtal personer under vissa samverkande förutsättningar kan få ett brett genomslag för en galen idé. Men jag tycker kanske inte att historien därmed är helt relevant för Bertil Fredlunds argument att det är viktigt att lyssna på de som har andra uppfattningar, med vilket i detta fall förstås de som är skeptiska mot de gängse klimatmodellerna.

Visst är det viktigt att ta kritiska argument på allvar, under förutsättning att det finns någon vetenskaplig substans i kritiken. Och visst finns det flera fall där etablerad forskning gått vilse. Men när det gäller klimatforskningen talar tyngden av alla rapporter, samt att en klar majoritet av forskarkåren står bakom dessa, för att de dystra slutsatserna är rimliga.

Beträffande de resultat som klimatmodellerna ger, får man av Bertil Fredlund uppfattningen att dessa är mer eller mindre godtyckliga, men så är det knappast.

Ingångsvärdena i beräkningarna baseras på tidigare och ständigt pågående observationer av klimatet och dess förändringar.

Sedan finns det mer osäkra variabler vad gäller den framtida utvecklingen, men man bör ha i minnet att de faktiska klimatförändringarna på senare år har visat sig gå snabbare än vad klimatmodellerna visat.

Ett annat faktum är att de mer extrema vädertyper vi nu ser mer av runt om vårt klot har förutspåtts av modellerna. Avsmältningen av de stora glaciärerna är ytterligare ett exempel på vad som pågår.

Det är förstås ändå vanskligt att förutspå framtiden, men varför inte hålla de dåliga utsikterna för troliga och försöka göra det lilla man själv kan för att förbättra förutsättningarna för vårt klimat?

Einar Larsson

Borrby

Annons
Annons
Annons
Annons