Annons
Insändare

Kollektivtrafik är en förutsättning för en levande landsbygd

Vi är många i Ystads kommun som bor på landsbygden. Det är en frihet att leva här, ha naturen nära och se direkt hur den växlar med årstiderna. Landskapets variation, känna dofterna som finns i riklig mängd och kunna mitt i natten på sommaren eller vintern se en stjärnbeströdd himmel i kombination med att det är riktigt tyst är en del av livskvaliteten
Ystad • Publicerad 16 augusti 2019
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
buss 542
buss 542

Ystads kommun har varit känd för att vara en levande kommun, både stad och landsbygd. Det är en gemensam helhet som stödjer och ger möjligheter. I vår tid måste detta utvecklas mer.

Vi behöver ha mer kollektivtrafik på landsbygden. I dag är det många som är beroende av bilen. Ofta på grund av att det saknas kollektivtrafikmöjligheter eller bristfällig sådan, även om det finns tågstationer i två byar.

Annons

Busslinjer som går ett par gånger på dagen, speciellt på morgonen och kväll, ger inte många valmöjligheter eller mer frihet för oss som bor på landsbygden när vi ska ta oss till och från arbete, fritidsaktiviteter med mera. Bilen blir ett nödvändigt transportmedel.

För arbetsgivarna på landsbygden innebär det svårare att rekrytera personal när kollektivtrafiken inte är på plats. Den som jobbar här behöver köra bil till arbetet.

Det gör också att antalet kunder är färre. Exempelvis med mer busstrafik till Kåseberga och Ystad Djurpark/Skårby skulle det bli fler kunder och möjligheter för boende.

Busstrafiken behöver utökas både i turtäthet och geografiskt österut till Löderup, Kåseberga, Sandhammaren och hela detta område, västerut till Snårestad, Vallösa, Skårby och Knickarp.

För att det ska bli verklighet krävs det samarbete med Region Skåne/Skånetrafiken, som måste inse att det behövs mer kollektivtrafik på landsbygden.

Vi har härliga lanthandlare i vår kommun som erbjuder människor en plats att handla bra varor i och vara en naturlig mötesplats. Lanthandeln är en viktig del i servicen på landsbygden och vi är många som uppskattar att ha en butik nära oss.

För kommunens del gäller det att se till så att lanthandeln kan fortsätta existera och utvecklas. Genom översiktsplaner och detaljplaner se till så att lokala lanthandlare har expansionsmöjligheter och tillgängligheten till butikerna är hög. Exempelvis Gema Livs i Köpingebro har jättebra idéer om hur innehållet i butiken kan växa och utveckla nya mötesmöjligheter för lokalboende. Ett levande centrum skapas.

Landsbygden ger Ystads kommun stabilitet, är ett nav i utveckling och möjligheter. Det gäller att satsa. För det är så kommunen går framåt.

Roger Jönsson (S)

Ystads kommun

Annons
Annons
Annons
Annons