Annons
Insändare

Kvinnojouren Österlen: Våld mot närstående kvinnor i världen och i Sverige

Den 25 oktober har FN deklarerat som dagen då mäns våld mot kvinnor och flickor ska synliggöras.
Österlen • Publicerad 22 november 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 20151013Våld i hemmet. Hustrumisshandel
STOCKHOLM 20151013Våld i hemmet. HustrumisshandelFoto: Jessica Gow/TT

Våldet mot närstående kvinnor och barn är utbrett och förekommer i alla länder, Sverige är inget undantag.

I Sverige 2018 dödades det 22 kvinnor av en närstående man enligt Brå:s statistik.

Annons

Under 19 år har 299 kvinnor blivit dödade av en partner eller expartner. 246 barn har blivit moderlösa till följd av detta.

”I händelse av min död”, är en kartläggning av de två journalisterna Kerstin Weigl och Kristina Edblom där vi hittar dessa siffror.

Flera kunde ha räddats om samhället hade agerat tidigare när det gäller mäns våld mot kvinnor. Det är också kvinnojourernas erfarenhet.

Kvinnan försöker på olika sätt berätta för polis, grannar, vänner och bekanta vad hon är rädd för.

Kvinnan har lärt sig av mannen att lägga skulden på sig själv ” du är så korkad, en så dålig mamma och det tycker ALLA!” Den kvinnan som utsätts för denna hjärntvätt förändras som person, från en glad och öppen, till en krypande och viljelös, en vettskrämd som inte ställer några krav för sin egen del. De kvinnor som uppsöker oss i kvinnojouren gör det ofta inte för egen del, utan för att hon ser att barnen far illa.

Vi behöver bli medvetna om att kvinnor som utsätts för våld finns mitt ibland oss, det kan vara din tandläkare, barnens lärare, din doktor osv. Våldet går att dölja med smink, solglasögon, långärmade tröjor, det är inte alltid det syns utanpå. Kvinnorna kan vara våldtäktsoffer. Våldtäkter inom hemmets fyra väggar är den vanligaste formen av våldtäkt, men ingen ser eller hör och kvinnan skäms för att berätta.

I samtal på en kvinnojour där hon får prata och bli bekräftad, kommer dessa historier fram. Vi låter kvinnan ta alla beslut, hon behöver inte vara rädd för att vi gör något hon inte är mogen för.

Det är inte ”dom andra” som slår, utan de flesta är män som finns mitt ibland oss, men som tar sig rätten att utöva våld och på så sätt utöva makt och kontroll mot sina närmaste. De kommer från alla samhällsklasser och vi känner alla någon som slår och blir slagen.

Så vår uppmaning till alla är; se er omkring och reagera!

Angela Beausang

Annons

Ordförande Kvinnojouren på Österlen

Annons
Annons
Annons
Annons