Annons
Insändare

L och KD: Nu stärker vi barns rättigheter ytterligare

Från och med 1 januari 2020 blir FN:s barnkonvention svensk lag. I och med denna förändring i lagen så stärks barns rättigheter ytterligare. I Region Skåne påbörjas därför arbetet med att se över policyn för barnets rättigheter, så lagstiftningen inte bara följs utan att regionen också ligger i framkant när det gäller detta viktiga arbete.
Skåne • Publicerad 13 november 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

I Allians för Skåne, och inte minst för Liberalerna och Kristdemokraterna, är barns rättigheter en hjärtefråga. Alla barn förtjänar en bra start i livet och en trygg uppväxt – det kan vi alla skriva under på.

Men det räcker inte att bara prata om det, inte när så många barn far illa. Då krävs också handling och tydlighet från oss politiker.

Annons

Inrättandet av barnskyddsteam i Lund, Malmö, Kristianstad och Helsingborg är ett bra exempel på det. Teamen som består av en barnläkare, en barnsjuksköterska samt en socionom arbetar med barnskyddsfrågor och vänder sig till personal inom alla delar av vården i Region Skåne, samt samverkar med andra verksamheter och myndigheter.

Anställda inom sjukvården är skyldiga enligt lag att anmäla vid vetskap eller misstanke om att ett barn far illa. Men tyvärr vet vi att så inte alltid sker.

Trots att det sen länge finns en anmälningsplikt bland sjukvårdsanställda, så har tidigare studier på Skånes universitetssjukhus visat att det finns stora brister.

Av Skånes cirka 300 000 barn upplever nästan 45 000 våld i hemmet, drygt 30 000 utsätts själva för allvarlig fysisk misshandel och 15 000 barn utsätts för upprepad misshandel.

Och i Socialstyrelsens dödsfallsutredningar från 2016-2017, där man granskat sex fall där barn avlidit till följd av brott, framträder tydliga mönster. Alla barnen hade haft kontakt med hälso- och sjukvården, i några fall endast någon månad innan barnet dödades, och ändå fanns det inget i handlingarna från hälso- och sjukvården som pekade på någon oro för barnen.

Vidare konstaterar Socialstyrelsen att barnen inte uppmärksammades som anhöriga av hälso- och sjukvården, trots att föräldrarnas problem var av sådan karaktär att vården hade skyldighet att beakta barnens behov av information, råd och stöd. Inte i något av fallen gjordes heller en anmälan om oro till socialtjänsten.

Vi vet att kunskapen om barns rättigheter är ett viktigt medel i arbetet för ökad trygghet. När FN:s barnkonvention blir lag vid årsskiftet får vi både tydlighet och ökat utrymme att arbeta med dessa frågor. I Allians för Skåne råder stor enighet – barns rättigheter i samhället ska prioriteras och under 2020 växlar vi upp det arbetet.

Gilbert Tribo (L)

Regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Per Einarsson (KD)

Annons

Regionråd och ordförande i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons