Annons
Insändare

Lärarförbundet: Tag ett gemensamt långsiktigt beslut angående skolorna i Simrishamn

Svar till Jan Rejdnell och Jaennine Olesens inlägg i YA “Vi måste anpassa organisationen” i YA 18 november.
Simrishamn • Publicerad 3 december 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Simrislundsskolan i Simrishamn.
Simrislundsskolan i Simrishamn.Foto: Torun Börtz

Alliansen skriver att anpassningar måste göras utifrån det antal barn och ungdomar som finns i verksamheterna och att vi ska hushålla med de ekonomiska resurserna på ett effektivt sätt.

Lärarförbundet skriver att skolan i Simrishamns kommun med jämna mellanrum hamnat i situationer där budgetunderskott uppstått och att detta måste rättas till, så man får en ekonomiskt hållbar situation. Hur gör vi detta?

Annons

Grundskoleorganisationen kommer att utredas vidare medan den nuvarande organisationen ska bibehållas under fem år.

År 2019 var underskottet i nämnden 12.2 miljoner. Om inget ändras i nuvarande bemanningsplaner kommer underskottet att fortsätta vara cirka 12 miljoner.

Betyder då, att hushålla med de ekonomiska resurserna på ett effektivt sätt, att man ska ha lokaler och hyreskostnader kvar och spara inom organisationen på själva kärnverksamheten? I så fall drabbas eleverna.

Detta är inte Alliansens förslag men en konsekvens av de politiska beslut som tas i kommunen.

Lärarförbundet vill veta vilka konsekvenser Alliansen och oppositionen förväntar sig och hur dessa ska åtgärdas om man märker att det blir svårt att leva upp till skollagens krav eller om personalen inte orkar?

I Simrishamn kan vi just nu glädjas åt att vi har friska lärare, men tittar man djupare på den medarbetarenkät som gjordes hösten 2019 ser man följande: Lärarna ser fram emot att gå till jobbet, de tycker att de lär nytt och utvecklas i sitt arbete samt upplever arbetet som meningsfullt.

Detta är så kallade friskfaktorer som orsakar och vidmakthåller hälsa. De fungerar som krockkuddar mot negativ stress.

Enkäten visar också brister i fysisk och psykosocial arbetsmiljö och en obalans mellan olika delar i livet. Detta är riskfaktorer.

En annan riskfaktor är att inte ha balans mellan krav och resurser i sitt arbete. Minskas resurserna till kärnverksamheten är risken stor att lärarna upplever att de har för lite resurser trots att samma krav i skollagen kvarstår, en obalans som kan leda till ohälsa.

Det hade varit till stor fördel för morgondagens medborgare om alla politiker i kommunen värnat om skolan genom att ta ett gemensamt, långsiktigt beslut angående skolorganisationen. Detta skulle ge elever och lärare arbetsro och bädda för kunskapsutveckling och goda resultat.

Annons

Cecilia Andersson, ordförande

Anki Hermansson, vice ordförande

Lärarförbundet Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons