Insändare

Lars Toftemar (S): Ingen egen SD-politik utan budget

Ystad Artikeln publicerades

Det verkar som om jag trampat på en öm tå när jag skrev att det ryktas att Sverigedemokraterna inte ska lägga en egen budget i år. Både Paul Svensson och Jan-Åke Isaksson reagerade väldigt kraftigt på mitt påstående och förnekar det kategoriskt.

Men samtidigt konfirmerade de i sina svar att ryktet verkar stämma eftersom de medger att de inte hade diskuterat budget i sin egen partigrupp.

Det verkar som om de tänker stödja en budget som innebär drastiska nedskärningar i vård och omsorg, en budget som kommer att drabba de gamla och unga hårt.

Men trots att Jan-Åke Isaksson och Paul Svensson påstår att ryktet är felaktigt så har de inte det mista intresse av att motbevisa mitt påstående om budgeten. Det tar jag som ännu en indikation på att ryktet talar sanning.

En annan konstighet är när Jan-Åke Isaksson påstår att man för en egen politik – varför presenterar du inte den då, så att Ystadsborna vet var ni står? Presenterar siffrorna som visar vad ni vill genomföra under kommande år om ni nu för en egen politik.

Med näbbar och klor försöker både Paul Svensson och Jan-Åke Isaksson att framställa Sverigedemokraterna som ett oppositionsparti. Men verkligheten säger något helt annat.

Faktum är att SD stödjer, i de flesta fall, den blå rörans politik. Och av Jan-Åke Isakssons och Paul Svenssons svar blir det uppenbart att de inte vet vad ordet oppositionsparti betyder.

Ordet tarvar därför en förklaring. Betydelse definieras i SAOL (Svenska akademiens ordlista) som: ett politiskt parti som bekämpar de styrande.

Det går alltså inte att samtidigt stödja de styrande och sedan påstå att man är ett oppositionsparti, speciellt inte stödja deras budget som är det dokument som hela kommunens verksamhet styrs av.

Paul Svensson verkar i sitt svar till mig ha förstått detta när han medger att SD ingår i det styrande blå rörans block i Ystad. Att som Jan-Åke likställa SD:s stöd av de styrandes budget med den gemensamma budget som oppositionspartierna Socialdemokraterna och Centern lägger, är som att jämföra äpplen med päron. Det går inte.

Upplysningsvis kommer Socialdemokraterna och Centern att lägga en ansvarsfull budget som inte drabbar de gamla och unga.

Dessutom reagerar jag på tonen i era svar som är raljerande och överlägset mästrande. Ni verkar också ha svårt att skilja på person och sakfråga när ni angriper mig med ert plumpa sätt.

Tyvärr tyder ett sådant beteende på dåligt omdöme och översittarfasoner men framförallt på en brist på argument.

Nu avslutar jag debatten med Jan-Åke Isaksson och Paul Svensson och ser förväntansfullt fram emot budgetdebatten i kommunfullmäktige för att se om Sverigedemokraterna kan leva upp till definitionen av ett oppositionsparti eller om SD helt enkelt är det stödparti till M/KD/L som alla utom de själva vet att de är.

Lars Toftemar (S)

Ystad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.