Insändare

Lars Toftemar: Viljan att stoppa färjornas utsläpp saknas

Ystad Artikeln publicerades
050711 Färjor i hamnen i Ystad. I flera år har Ystadsbor klagat över utsläppen från färjorna i hamnen. Bild: Bass Nilsson
050711 Färjor i hamnen i Ystad. I flera år har Ystadsbor klagat över utsläppen från färjorna i hamnen. Bild: Bass Nilsson

Nu när vi håller på att konsumera bort hela vår jord och fyller vår atmosfär med allehanda föroreningar, så är det uppenbart att vi måste göra något. Eller ska vi bli den sista generationen som ska få se solen gå upp över våra gröna och gula fält?

Ska verkligen girigheten få styra? Ska snöd vinning få bestämma om mina barnbarn ska kunna leva och andas i en värld som är hållbar och lycklig. Eller ska alla Joakim von Ankor sitta på sina pengahögar och strunta i om jorden rasar omkring dem och att träden dör, havens fiskar flyter med bukarna upp och fågelkvittret har tystnat.

När ska dessa pösmunkar förstå att det inte går att äta pengar eller elektroniska siffror. Vad kan vi, du och jag göra, vi små människor i Ystad?

Låt mig vara så fräck att jag vänder dina blickar på en av de saker som jag tycker Ystads kommun kan göra.

Det finns en stor källa till diverse lungsjukdomar i vår stad. Den är de helt onödiga utsläppen från de båtar som ligger i hamnen och timme efter timme kör sina dieselmotorer och släpper ut 165 000 kilo kvävedioxiner (NO2) plus många andra skadliga ämnen. Ämnen som framkallar astma, bronkit och värre sjukdomar och som förkorta våra liv.

Dessa utsläpp är hel onödiga och kan lätt undvikas. De andra 200 000 kilo NO2 som båtarna släpper ut under sina anlöp skulle kunna undvikas om man satte katalysatorer på färjorna. Det gick att göra i Helsingborg så varför inte också i Ystad?

Men tydligen saknas viljan både från företag, hamnbolaget och politiker som bara ser till vinsterna. De bryr sig inte om hur du och jag mår eller om våra barn och barnbarn tar skada så länge kronorna flyter in. Vad syniskt! Din och min hälsa riskeras för snöd vinning.

Det går väl att pressa rederierna genom att göra hamnavgifterna så extremt dyra att det inte är lönsamt för dem att köra motorerna istället för att använda land-el eller katalysatorer.

Att tvinga fram katalysatorer kunde Helsingborg göra, så jag föreslår att kommunen åker dit och tar reda på hur man lyckades med det. Det vore en bättre, givande och mycket billigare studiebesök än den helt onödiga resan till Edinburgh som man gjorde nu i vår för flera hundra tusen kronor.

Som ni ser kära läsare så finns det en hel del att göra bara vi som medborgare trycker på och inte hamnar i en diskussion om källsortering eller återbruk. Visst alla medel för en bättre miljö är bra och det ena utesluter inte det andra så länge de inte skymmer sikten för de verkligt stora problemen. Vi måste börja där vi står för det är droppen som urholkar stenen.

Lars Toftemar (S)

Som privatperson