Annons
Insändare

Lättare hitta personal med sänkta löner?

Kommentar till Per-Martin Svenssons och Anders Johnssons inlägg i YA 19 april. Blir det lättare för industriföretagen att hitta personal om dom erbjuder lägre lön? Blir det lättare för kommun och landsting att hitta undersköterskor, om de erbjuder lägre lön? Blir det lättare för restauranger att hitta kockar om lönen blir lägre?
Ortsdatering • Publicerad 25 april 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Ola Torkelsson / TT

Det stora problemet idag är inte att företagen inte vill anställa, problemet är att de inte hittar personal att anställa. Problemet är inte att företagen inte har råd att anställa, problemet är att den arbetskraft de eftersöker inte finns.

Många yrken är idag bristyrken som arbetsmarknaden skriker efter. Det rör sig både om yrken där det krävs en akademisk utbildning och yrken där det krävs en yrkesutbildning. För att komma tillrätta med detta problem finns det bara en lösning. Satsa på utbildning.

Annons

Vi har många idag som står långt ifrån arbetsmarknaden, då de av många olika anledningar saknar utbildning. Utbilda dessa, till de yrkesgrupper som arbetsgivarna efterlyser, och gör det tillsammans med företagen.

I sin insändare den 19 april, skriver Per-Martin Svensson och Anders Johnsson att arbetslösheten för unga under 25 år ligger på 17,8 procent.

Enligt de uppgifter som finns att läsa på Region Skånes hemsida (Enheten för samhällsanalys, siffror hämtade från arbetsförmedlingen) låg arbetslösheten för personer mellan 16-24 år på 10 procent i Simrishamn, och 9,2 procent i Tomelilla under 2017.

Båda dessa kommuner ligger över snittet i både Skåne och riket, vilket gör att 17,8 procent är helt orealistiska siffror. Visst har vi varit uppe på dessa siffror, men det är minst tre år sedan.

Även när det gäller etableringen på arbetsmarknaden för nyanlända, finns en gammal siffra angiven. På nästan fyra år har tiden för etablering på svensk arbetsmarknad sjunkit från ett genomsnitt på nio år till fem år. Fem år är en alldeles för lång tid, innan man kommer i arbete, men det går på rätt håll.

Extratjänsterna är en av de saker som hjälpt till att korta etableringstiden.

Peter Bostöm

Ordförande LO Tomelilla

Ulf Bengtsson

Ordförande LO Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons