Insändare

Oansvarigt inte rätta mun efter budget

Ystad Artikeln publicerades
Göran Göransson (KD) ska inte lägga ner några verksamheter.
Foto: Mark Hanlon
Göran Göransson (KD) ska inte lägga ner några verksamheter.

Replik till Isabella S. och Albin N, SSU Ystad. Mönstret upprepar sig från ”vänstern” i Ystad. I ett antal insändare reagerar ni konfrontativt och osakligt på våra ambitioner att hålla oss inom budgeten för 2019, en budget som ni dessutom själva lyckats få ett minoritetsbeslut på.

Förnuftsmässigt borde det egentligen inte finnas någon åsiktsskillnad mellan treklövern (M, L, KD) och oppositionen om att hålla sig inom de tilldelade ramarna samt hålla en god hushållning.

En ansvarsfull politiker ska enligt vår mening alltid ha detta som ledstjärna. Tyvärr har ni inom socialdemokratin under förra mandatperioden verkligen inte levt upp till detta, vilket knappast är försvarbart och dessutom ansvarslöst.

Resurserna privat men också i det offentliga sammanhanget är som alla vet begränsade och privatpersoner som politiker har att hantera denna utmaning.

I de bästa av världar kan kommunerna utföra allt lovvärt utan begränsningar. Vi lär aldrig komma dit, vilket innebär att ansvariga politiker och tjänstemän i kommunen ständigt måste prioritera och också ha modet att välja bort.

Vi vill påstå att vi inom treklövern värnar om barn och ungdomar på ett ansvarsfullt och realistiskt sätt.

Vi sätter de lagstadgade basverksamheterna i första rummet – dessa ska hålla en hög kvalitet och också fortsättningsvis kunna leva upp till Ystads goda rykte.

Överväganden angående de icke lagstadgade tjänsterna samt den administrativa organisationen måste bli konsekvensen av detta resonemang. Det är därmed inte sagt att dessa verksamheter på något sätt inte är bra och värdefulla för barn och ungdomar.

För att kunna ta ställning måste vi politiker självklart inventera kostnader men också konsekvenserna för målgruppen verksamheten riktar sig mot. I nuläget finns det inga planer eller någon dold agenda att lägga ned någon verksamhet.

Vi kan däremot inte lova något i ett framtida scenario något annat vore hyckleri. Flertalet vet vilken ekonomisk verklighet vi går till mötes vilken med all säkerhet inte ger större ekonomiskt utrymme i kommunerna.

Vi kommer med andra ord att bli tvungna att göra smärtsamma prioriteringar. Ett sätt att lösa utmaningarna tror vi kan vara att inbjuda den ideella sektorn in i vår kommunala verksamhet i en helt annan omfattning än tidigare.

Vi kommer fortsättningsvis att arbeta för en budget i balans. Det vore tacksamt om alla ni som ifrågasätter våra ambitioner förklarar hur ni tänker lösa den krassa ekonomiska verkligheten.

Vi ser fram emot realistiska förslag till besparingar – att ständigt bittert klaga och vantolka är ingen konstruktiv väg framåt. Förhoppningsvis inser även ni inom ”vänstern” att vi måste ” rätta mun efter matsäck”.

Göran Göransson (KD)

Magnus Anderberg (M)

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.