Annons
Insändare

Offensiv politik för företagande

Sju av tio företag i Sverige vill växa. Det framkommer av Sveriges största företagarundersökning, Företagens villkor & verklighet 2017. Framtidstron har inte varit större på tio år.
Politik • Publicerad 16 december 2017
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Digitalisering är en viktig faktor för växande företag.
Digitalisering är en viktig faktor för växande företag.Foto: Martina Holmberg / TT

Regeringen växlar nu ytterligare upp arbetet med att skapa förutsättningar för fler och växande företag.

Digitalisering, förenkling och yrkesutbildning är tre nyckelområden.

Annons

Samarbete mellan samhälle, utbildningsväsende och näringsliv betonas. Mötesplatser är viktiga. Kommunernas näringslivsarbete spelar betydelsefulla roller för den lokala kraftsamlingen.

Att hitta nya medarbetare med rätt erfarenhet och kunskap är, framhåller en rad företag som vi besöker i våra uppdrag, den stora utmaningen. Därför blir investeringar i utbildning och matchning ett av det allra viktigaste regeringen kan satsa på för fler och växande företag.

Ett kunskapslyft genomförs som innebär mer än 93 000 fler utbildningsplatser till år 2021 med fokus på yrkesutbildning.

Regeringen underlättar också för företag att göra sin första anställning genom att kraftigt sänka arbetsgivaravgiften under första året. Genom så kallat växastöd kan företagare få en rabatt om upp till 63 000 kr för sin första medarbetare.

Ett annat hinder för mindre företags tillväxt ligger i hantering av regler och lagar och i kontakt med myndigheter. Därför sker nu en satsning för att göra det enklare att starta och driva företag och för att minska företagens kostnader till följd av regler.

Genom digitalisering kan det krångliga och svåra göras enkelt. Den offentliga servicen för företag behöver utveckla. Det handlar om att samordna myndigheter på olika nivåer så att företagare endast behöver lämna en uppgift en gång.

Förra året fick Bolagsverket i uppdrag att införa digital hantering av årsredovisningar, något som blir verklighet nästa år då företagare äntligen kan lämna in årsredovisningen digitalt.

Satsningar att notera för att förenkla vardagen i företagandet kan särskilt nämnas:

Det handlar om att Tillväxtverket ges i uppdrag att se hur myndigheternas handläggningstider för företag kan minska och ska också titta på frågan om att införa maxtider i handläggningen.

Det rör sig också om förenkling genom digitalisering i den särskilt regeltunga restaurangbranschen. Tillstånd och uppgiftslämnande tar mycket tid i anspråk. Målsättningen är att hälften av Sveriges restaurangföretagare ska kunna starta och driva företag genom en samlad digital tjänst redan nästa år.

Annons

Per-Arne Håkansson

Riksdagsledamot (S), ledamot av näringsutskottet, Skåne läns norra och östra

Karl-Erik Olsson (S)

Kommunstyrelsens ordförande, Simrishamns kommun

Annons
Annons
Annons
Annons