Insändare

Okunnigt kring romer och tiggeri

Tiggeri Artikeln publicerades

Nu har även finansministern Magdalena Andersson (S) anslutit sig till dem som använder sig av felaktiga antagande för att försöka få bort det offentliga/romska tiggeriet här i Sverige.

Att hävda eller antyda att det ligger något kriminellt organiserat bakom detta tiggeri vittnar om stor okunnighet – men det är framför allt ett ätt att försöka avleda uppmärksamhet från det faktum att det är vårt EU-medlemskap som ligger till grund för problemet.

För att underbygga sin argumentering så begår man sig ytterligare genom att utmåla romerna som offer. Alltid i underläge och alltid utnyttjade. En sanning med modifikationer, men likt myten om det kriminellt organiserade tiggeriet – så har det bitit sig fast.

Utpekade som offer, det vill säga hjälplösa stackare, riskerar romerna också att bli betraktade som mindre värda. Det borde man ha förstånd att förstå. I alla fall från ledande politiskt håll.

Av alla politiska partier som använder sig av felaktiga antagande i sina försök att få bort tiggeriet, så utmärker sig Sverigedemokraterna – eftersom man inte ens har förstånd att använda sitt uttalade EU-motstånd i sin kampanj.

Då hade man dessutom kunnat driva två frågor samtidigt. Man hade också sluppit framstå som människofientliga. I det här fallet antiziganister. Tragiskt, inte minst därför att det finns en hel del resanderomer i leden.

Man kan ju bara undra hur dessa upplever partiets rabiata hållning i tiggerifrågan?

Läs också min tidigare insändare i ämnet. "Antagande, lögner och myter gagnar ingen". Publicerad i Ystads Allehanda 15 september 2017.

Jo, bara en sak till. Det verkligt organiserade tiggeriet här i Sverige, är det som ligger på 1950-konto. Här finns mycket konstigheter när pengarna ska fördelas.

Ungefär som när EU-pengar ska fram till dem som de verkligen är avsedda för.

Bättre då skänka en slant till tiggaren utanför dagligvarubutiken. Då går garanterat hela bidraget fram. Ända fram till barnen hemma i byn i Runänien.

Härmed inte sagt att jag tycker om att se mina bröder och systrar sitta med koppen, bara att vi måste hålla oss nyanserade och till sanningen.

Carl Bengtsson