Insändare

Pax: Skattehöjning drabbar låginkomsttagare hårdast

Ystad Artikeln publicerades

Svar på insändare ”Skattehöjning är troligen nödvändig” den 5 augusti av Göran Brante och Annika Weitner (V).

Göran Brante och Annika Weitner menar att ”låginkomsttagare har betydligt mer att förlora på bristande kommunal service ….. än att betala lite mer i skatt”.

Kommunalskatten tas ut med samma procentsats på varje intjänad hundralapp vare sig man har hög inkomst eller låg. Höginkomsttagaren få alltså betala mer, men låginkomsttagare har mindre marginaler sedan hyra, mat och andra nödvändiga kostnader är betalda. Därför drabbas låginkomsttagaren hårdare av en skattehöjning. Detta är de allra flesta nationalekonomer överens om.

”Bristande kommunal service” kommer inte att kunna ske eftersom den allra största delen av en kommuns verksamhet är lagstadgad. Kommunernas åtaganden inom vård, skola och omsorg definieras av bland andra Socialtjänstlagen, Skollagen, Bibliotekslagen och diverse förordningar plus de villkor som finns i kommunallagen och Förvaltningslagen. Med mera, med mera.

Om en kommun inte skulle följa de här bindande lagarna finns statliga myndigheter som hårdhänt för in kommunen på rätta vägar. Ofta med sanktionsavgifter som motivation. Till exempel Socialstyrelsen, Inspektionen för Vård och omsorg (IVO), Skolinspektionen, med flera.

Den enda försämring som en låginkomsttagare skulle kunna drabbas av är till exempel försämrade öppettider på Konstmuseet eller på Klostret.

Göran Brante och Annika Weitner anser också att Ystad inte har för högt skattetryck. Det är precis det jag vill behålla, men som ni vill ändra på.

Brante/Weitner jämför Ystads skatt med genomsnittet för riket, men det är inte högskattekommunerna i Norrland som vi tävlar med. Ska vi vara attraktiva för nyinflyttare så är det med övriga skånska kommuner vi måste jämföra oss.

Genomsnittet för Skånes kommuner är 37 öre lägre än genomsnittet för riket som ni använt. Om vi skulle ha balans i ekonomin genom att höja skatten skulle vi haft 75 öre högre skatt. Det skulle inneburit att i princip endast kommunerna i nordöstra Skåne samt Malmö och Lund haft högre kommunalskatt!

Brante/Weitner, ni har alltså fel i era teser.

Ystads politiker: Höj inte skatten utan använd naturlig avgång för att minska antalet anställda utan att den lagstadgade verksamheten berörs!

Ledningen måste ta kommando över situationen. Nu.

Per-Axel ”Pax” Sjöholm

Skattebetalare

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.