Insändare

Pendlare: Många nackdelar med 80 kilometer i timmen på väg 11

Sydöstra Skåne Artikeln publicerades

På vissa sträckor är det befogat med en sänkning till 80 kilometer i timmen där olyckor och smala vägar är förekommande, men 11:an är ingen sådan. Dödsolyckorna de senare åren på 11:an har inträffat där det 70 eller lägre.

Att säga att man "bara" förlorar knappt en minut per mil vid sänkningen och det är försumbart när man pendlar, är att förringa sanningen.

Jag som pendlar fyra mil enkel resa om dagen förlorar alltså cirka åtta minuter dagligen, det vill säga nästan 40 minuter i veckan.

Jobbar men sen minst 40 veckor om året, blir det mer än 24 timmar om året.

Alla som inte pendlar den sträckan och tycker den minuten är värd det, är välkomna hem till mig att jobba i min trädgård åtta timmar, tre gånger om året utan betalning ... den tiden är ju "försumbar".

Det är som att säga att höja skatten med en krona är ju inget alls, en krona har ju alla råd med. Men totalsumman blir gigantisk i båda fallen.

En annan aspekt är att alla omkörningar blir en större trafikfara, då vi har mycket lastbilar och traktorer på 11:an.

Att då begränsa topphastigheten vid omkörningar till 80 kilometer i timmen gör att alla omkörningar tar längre tid att genomföra och därigenom ökar risken för möten under omkörningen drastiskt.

Väntan innan möjligheten till omkörningar ökar då också, vilket innebär att ytterligare tid läggs till den redan utökade restiden.

Har kört på 11:an i 30 år och aldrig upplevt några problem med 90 kilometer i timmen, så varför ska någon som aldrig kört där besluta om en sänkning?

Jonas Nilsson

Tomelilla

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.