Insändare

Peo Örnsved (SD): Ekonomiskt haveri i familjenämnden

Tomelilla Artikeln publicerades

Familjenämnden i Tomelilla har under året brottats med att få budgeten i balans.

Tidigt under verksamhetsåret fick nämnden information om att en felbudgetering avseende lokalkostnaderna i skolan medförde tillkommande kostnader för hela året på 4 miljoner kronor.

Under året har förvaltningen sagt upp 17 lärare/pedagoger och en logoped för att spara pengar och rädda budgeten.

På fredagens (22 november) möte i familjenämnden fick nämnden information om att 2019 års underskott för barn- och utbildning kommer att landa på häpnadsväckande 11 miljoner kronor. Alltså har det tillkommit kostnader på 7 miljoner utöver de redan kända 4 miljonerna.

Skrapar man lite på ytan så framkommer det att absoluta merparten av dessa ökade kostnader går att härleda till elever som är nyanlända, ensamkommande eller omfattas av gymnasieamnestin (som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna röstade igenom i riksdagen).

Det är nämligen så att Migrationsverket numera inte betalar ut bidrag till kommunerna för dessa elever utan kostnaden drabbar kommunerna och dess invånare.

Dessa gymnasielever är dessutom dyrare för kommunen i och med att de först går ett introduktionsprogram för att senare växla över till ordinarie gymnasieprogram.

Väl där kan det hända att man upptäcker att man inte klarar detta förstaval av gymnasieprogram och då har man rätt att byta till ett annat program. Dessa elever kan alltså gå i gymnasiet både tre, fyra och fem år och då har vi elever i gymnasiet som kan vara 23-24 år gamla. Allt bekostat av oss skattebetalare i Tomelilla kommun.

Detta är också början på en allt högre kostnad för kommunen avseende gymnasieleverna, kommande år ökar kostnaderna enligt uppgift från förvaltningen.

Viktigt att påpeka är att vi självklart inte kritiserar de enskilda gymnasieeleverna utan all kritik riktas mot de sju partier som ansvarar för 30 år av havererad och fullständigt ansvarslös invandrings- och migrationspolitik på riksnivå, som nu drabbar kommunerna med full kraft.

Peo Örnsved (SD)

Ledamot i familjenämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.