Insändare

Rörelsefrihet till våra unga

Busskort Artikeln publicerades

När jag pratat med föräldrar i Ystads kommun har de ofta uttryckt sin glädje över deras barns förmåga att kunna ta sig från punkt A till B, oavsett klockslag.

Detta mycket tack vare "Jojo-skolkort +". Som gör det möjligt för barn och ungdomar att kunna röra sig fritt över hela Skåne till en rimlig peng och använder då enbart sitt skolbusskort.

Skånetrafikens JOJO kort
Foto: Bosse Nilsson
Skånetrafikens JOJO kort

Det skär i mitt hjärta att veta att politiker i Tomelilla kommun ännu inte tagit sitt förnuft till fånga och gjort detta tillgängligt för våra barn och unga i Tomelilla och dess intilliggande byar.

Istället ska man som förälder lägga herrejösses-summor för att kunna få sitt barn hem från träningen fyra dagar i veckan då de ofta slutar efter klockan åtta då skolkorten slutar fungera.

Jag vädjar till er politiker i Tomelilla, snälla tänk till. Detta är en tjänst som ni kan tillhandahålla, en tämligen smidig och åtråvärd tjänst, vill jag tillägga. Denna tjänsten skulle potentiellt vara det som avgör att man väljer att flytta till Tomelilla kommun.

Istället för stora månadskostnader för busskort eller körningar hit och dit, som dessutom är skadligt för vår stackars planet, så betalar man cirka 600 kronor per termin och sparar både tid och pengar. Till råga på detta så lever vi i ett "skärmsamhälle" där man som ung ofta spenderar den mesta tiden hemma eller på skolan framför en skärm av något slag.

Med denna lösningen skulle kanske fler motiveras till att lägga ner telefonen och ta en promenad med en kompis i grannbyn.

Nu har ni chansen att sätta Tomelilla på kartan som en attraktiv, modern och familjefrämjande kommun.

Valdemar Agrell