Insändare

Så mycket klagomål på olika projekt

Ortsdatering Artikeln publicerades

Jag och min fru flyttade till Simrishamn för tre år sedan. Vi tyckte att Simrishamn och Österlen skulle vara en fantastisk plats att bo på efter avslutat förvärvsliv.

Vi tycker fortfarande samma sak idag. Det som dock slagit mig är hur många negativa insändare och ”klagomål” som framförs mot olika byggprojekt i kommunen.

Det första vi som nyinflyttade upplevde var i samband med byggandet av Tullhusstranden. Det var synpunkter på att man bland annat skulle förstöra någon del av det som var Simrishamns första hamn. Överklagningar skedde till länsstyrelsen för att försöka stoppa projektet.

Hur är det idag? Jo, Tullhusstranden uppskattas och används flitigt av både turister och bofasta. Dessutom har den tilldelats två arkitekturpris, bland annat Sienapriset, för bästa utemiljön.

På Ingvarssonska tomten mitt att staden har försök att bygga bostäder pågått i kanske 10–15 år men hela tiden mötts av protester och överklagande och de som varit intresserad av att bygga har dragit sig ur projekten.

Risken är nu stor att det blir samma sak med byggnationen på Stenbergska tomten. Där har också flera överklaganden skett.

Nu kommer också protester och överklagande mot det pågående bygget på Skansenområdet. Motståndarna till byggnationen utgår från att höghus på sex-åtta våningar inte är attraktivt och inte passar in i Simrishamn.

Att det finns ett stort intresse för att bo i dessa hus har tydligen gått motståndarna spårlöst förbi. Det är ungefär tre gånger så många som anmält intresse för att bo där som det finns lägenheter.

På Skansenområdet byggs dessutom många små lägenheter som ger ungdomar möjlighet till sitt första boende.

Hur vi ska få både personer och företag att flytta till Simrishamn utan nybyggnation förstår jag inte. Risken är i stället att privatpersoner väljer andra kommuner att bosätta sig i och företag andra kommuner att etablera sig i.

Hoppas att det inte är så motståndarna till nybyggnationerna anser att Simrishamn som kommun ska utvecklas.

Det senaste som hänt är protesterna och anmälningar till länsstyrelsen mot förbättringarna av området kring campingen vid Tobisvik där det till och med skett sabotage mot arbetet vilket verkligen är att gå över gränsen.

Carl-Arne Åhlin