Insändare

Säkerheten måste gå före bekvämligheten

Skillinge Artikeln publicerades

Svar på Erik Wihlborgs insändare ”Tydligen inget problem med parkeringar i Skillinge” i YA den 3 augusti.

Skillinge är ett av våra fantastiska fiskelägen på Österlen. Man uppskattar att det varit ett fiskeleje ända sedan folkvandringstiden år 400-800.

I samband med enskiftet år 1812 blev byn ett oberoende samhälle. Då såg livet väldigt annorlunda ut mot nu. Ingen som levde då kunde nog i sin vildaste fantasi föreställa sig hur det skulle se ut 200 år senare. Husen låg tätt, man anlade gator med kullersten och man tog sig fram till fots, med båt eller möjligen med häst och vagn.

Så här ser det fortfarande ut i samtliga kustbyar i Simrishamns kommun, inklusive staden Simrishamn. Orternas äldre delar är inte byggda för biltrafik och varje år i juli är det lätt kaotiskt och svårt att ta sig fram.

Möjligheterna att anlägga fler parkeringsplatser begränsas av havet och alternativt utrymme finns främst i de nyare delarna av orterna.

Med en sådan gigantisk befolkningsökning som vi har under högsommaren är det nästintill omöjligt att tillgodose parkeringsbehovet.

I Skillinge finns det dock parkeringsmöjligheter. Det kan innebära att man måste gå både 100 och 200 meter och visst kan det vara problematiskt för den som är rörelsehindrad men när parkerade bilar blir ett hinder för räddningstjänst och blåljuspersonal måste vi agera både snabbt och kraftfullt. Säkerheten måste gå först.

Att vi politiker inte skulle vara intresserade av att lösa frågan stämmer inte. Den har tvärtom engagerat oss väldigt mycket.

Vi har prövat de idéer vi själva haft och idéer som vi fått till oss utan större framgång.

I Skillinge pratar man till exempel om en gräsyta framför affären som en möjlighet. Den är prövad och Trafikverket har sagt nej till det på grund av säkerhetsrisken. Bilar där skulle, enligt dem, skymma sikten allt för mycket.

Men kanske är det så att du/ni sitter på en bra lösning? Tveka inte att komma med förslag. Kontakta gärna mig så kan vi bolla lite idéer.

Jeanette Ovesson (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Simrishamn

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.