Insändare

Sjukast får vård först oavsett driftform

Sjukvård Artikeln publicerades

Självklart är det skillnad mellan privat och offentlig sjukvård.

Det finns exempel på människor med dålig erfarenhet av såväl privat som offentligt driven sjukvård.

Ulla Magnusson (YA 25 november) har en dålig erfarenhet av offentlig vård på Ystads lasarett. Jag känner sympati med dig precis som alla andra som inte tycker de får den vård de förtjänar. Samtidigt är jag glad för din skull att du löst det på ett bättre sätt för dig.

Jag drabbades själv av en åkomma som krävde akut sjukvård för en tid sedan jag besökte då akuten i Ystad och var hemma igen en timme senare efter ett professionellt och bra bemötande. Jag hade inte kunnat åka till Simrishamns akutmottagning för där var stängt

Vi har olika syn på offentlig och privat regi inom sjukvården och jag har inga som helst problem med det. Vi är alla olika och tycker olika och så ska det vara.

För mig är det solklart jag vill att offentliga medel ( skattepengar ) används till just den verksamhet de är avsedda för, och att eventuella överskott som huvudregel ska återföras till den verksamhet där de uppstått och inte delas ut till aktieägare eller flyttas till skatteparadis.

Ett aktiebolag ska ju enligt lagen se till aktieägarnas intressen i första hand , vilket i sig är ett problem då det krockar med vad lagen säger om skyldigheter att ge omsorg och vård.

Riskapitalbolag ogillar förslag om vinsttak. Inte så konstigt. Dessa bolag gör miljarder i vinst varje år. Miljarder som istället kunde gått till anställa tusentals vårdbiträden.

Prio ett måste alltid vara när det gäller sjukvård oavsett driftsform en likvärdig vård för alla och att den som är sjukast först får den vård som behövs.

Kevin Rasmussen (S)