Annons
Insändare

Slöseri med kommunala medel

Återigen kan vi läsa om hur kommunens chefer och förtroendevalda hanterar kommunens medel styvmoderligt – den här gången om förlikningen med HVB-hemmet i Glemmingebro samt hyresavtalet för bowlinghallen i Ystad.
Skattepengar • Publicerad 27 december 2017
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Då uppsägningen av avtalet med Hvb-hemmet presenterades i socialnämnden, deltog jag som ersättare i nämndssammanträdet.

Jag ställde frågan till förvaltningschefen, om denna verkligen hade på ”fötterna vid uppsägningen av avtalet” med andra ord var säker på sin sak. Jag undrade också om det möjligen fanns en ”dold agenda” bakom uppsägningen det vill säga en annan orsak än den officiella. Jag menade att det kunde vara ett sätt för förvaltningen att bli av med avtalet, eftersom antalet nyanlända började avta och hemmet ej längre behövdes. Förvaltningschefen svarade, att han var säker på sin sak och gav ett undvikande svar på mitt påstående om den dolda agendan.

Annons

Med facit i hand kan vi konstatera att förvaltningschefen verkligen inte hade ordentlig koll på läget med följd, att det kostar oss cirka 14 miljoner i förlikningskostnad. Dessa pengar kunde verkligen ha använts på bättre sätt exempelvis inom socialförvaltningen, där det ständigt saknas resurser. I intervjun framkommer det också att chefen medger, att han borde ha studerat avtalet bättre. Anmärkningsvärt när det finns en kommunjurist att anlita. Vi får hoppas att inte kompetensen även där brister.

Tyvärr har jag egen erfarenhet av det sistnämnda i samband med jävsfrågan i Gymnasienämnden.Hyresavtalet för bowlinghallen har diskuterats och beslutats i samhällsbyggnadsnämnden. Det presenterades en ekonomisk kalkyl, som mycket riktigt ifrågasattes av bland annat Per-Einar Larsson (M). Tyvärr fick vi på oppositionssidan inget gehör på våra frågeställningar utan majoriteten klubbade igenom liggande förslag.

Nu kan vi konstatera att avtalet med stor säkerhet inte ger full kostnadstäckning för kommunen, vilket vi redan vid nämndssammanträdet berörde. Man kan återigen fråga sig om det fanns en dold agenda, som styrde beslutet. Avtalet skulle vara så gynnsamt för hyresgästen och denna kunde anta budet. Detta får till följd att kommunen subventionerar en privat aktör med skattemedel, vilket dessutom skapar en snedvriden konkurrens.

Ovan har vi några exempel hur konsekvenserna kan bli på grund av bristfälliga kommunala beslut. I vissa fall har man inte koll på läget och presenterar felaktiga underlag, vilket ofta beror på bristande kompetens. I andra fall presenterar man medvetet bristande underlag, för att man vill komma fram till ett beslut som passar majoriteten. I vilket fall som helst tar vi beslut på oacceptabla grunder, vilket kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser. Det bidrager också till en bristande tillit för kommunens tjänstemän och förtroendevalda, vilket på sikt är förödande för den demokratiska processen.

Göran Göransson

KD Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons