Insändare

Smedstorpsbadet: Lappa och laga är effektivare än att bygga nytt

Smedstorp Artikeln publicerades
smedstorpsdebatten omklädningsrum skrutt
smedstorpsdebatten omklädningsrum skrutt

Svar på insändare från till Tina Bergström-Darrell (S) den 10 augusti om Smedstorpsbadet. Tina Bergström-Darrell står bakom det förnuftiga beslutet i kultur- och fritidsnämnden att renovera och där borde diskussionen egentligen slutat. Istället när arbetet är klart kritiserar hon denna lösning offentligt.

Givetvis har jag även läst den sista att-satsen i hennes interpellation. Där säger hon ” Att lappa och laga, blir i längden en kostsam historia. Hur tänker ni där?”

Men Tina Bergström-Darrell har fel. Att underhålla en befintlig byggnad är normalt billigare i längden än att bygga helt nytt. Tro mig jag har faktiskt lite dokumenterad byggteknisk kompetens.

Skribenten hänvisar till ”många duktiga byggtekniska personer” som skulle stöda hennes version. Men om de är duktiga så vet de precis som alla seriösa fastighetsägare att jag har rätt.

Att riva och bygga nytt är bara ekonomiskt försvarbart om markvärdet och byggnadsrätten är hög och den befintliga byggnadens värde är lågt.

Ekonomisk livslängd för en byggnad brukar sättas till 50 år men den tekniska livslängden är längre och många gånger betydligt över 100 år. Man byter bara ut det som är skadat.

Uttrycket från skribenten att lappa och laga låter i detta sammanhang lite nedlåtande. Ungefär som att det är provisoriskt och utförs med ståltråd och silvertejp.

Men inom bygg- och fastighetsbranschen brukar man använda begrepp som underhåll, reparation och renovering.

Att ta hand om äldre byggnader på ett professionellt sätt medför att vi hushållar med naturresurser vilket är positivt för miljön och att vi vårdar tidigare investeringar. Jag antar att (S) även i Tomelilla vill värna om miljön.

När man väldigt gärna vill ha något nytt så letar man efter alla upptänkliga fel i den befintliga byggnaden för att motivera rivning så man kan uppfylla sina drömmar i den nya byggnaden med en rad nya dyrbara finesser.

Det må ju så vara om man tar pengarna ur egen ficka. Men nu handlar det om våra skattepengar som skall användas förnuftigt. Så tänker (M).

Vad folk tycker på en marknad låter inte som en framgångsrik metod som vi ska börja använda för att avgöra hur kommunens byggnadsbestånd skall förvaltas i framtiden. Nu är byggnaden renoverad och en rivning skulle idag vara ett slöseri med allmänna medel.

Bertil Fredlund (M)

Fullmäktigeledamot och 1:e vice ordförande i byggnadsnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.