Insändare

Socialdemokraterna i Tomelilla: Politik handlar om att vilja och att ha ambitioner

Tomelilla Artikeln publicerades

På initiativ från den socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Tomelilla genomfördes en debatt om samhällsplanering i Tomelilla.

Vandrar man längs Tomelillas gator är tomma affärslokaler en vanlig syn, eller affärslokaler som istället används som bostäder. Med anledning av detta ville vi socialdemokrater höra minoritetens visioner och tankar kring samhällsutvecklingen. Någon nämnvärd debatt blev det som vanligt inte.

Den totala avsaknaden av politiska visioner blev påtaglig. Istället för att diskutera kommunens möjligheter och behov av framtida samhällsplanering blev diskussionen begränsad till myndighetsutövning och behovet av att kommunen kan hjälpa företag att starta verksamhet.

Givetvis ska Tomelilla kommun bistå och hjälpa till med företagslotsning, men det är inte kommunens ansvar att ordna fram lokaler till företag.

Det kan heller inte, som kommunalrådet försökte påskina, vara kommunens ansvar att en näringsidkares verksamhet gick i konkurs för att kommunen inte kunde ordna fram en bättre lokal.

Tomelilla kommun ska skapa förutsättningar för gott företagsklimat, men det finns lagar och regler att förhålla sig till, det kan vi inte tumma på.

Under året har frågan om att förvärva tomten där Preem-macken tidigare låg varit ständigt återkommande. Vi socialdemokrater menar att kommunen ska erbjuda sig att köpa tomten för 500 000 kronor.

Det är kommunen som äger parkeringen till Coop. Oavsett vad Coop väljer att göra med sin butik i framtiden, finns det ett värde i att kommunen ha rådighet över hela området. Något annat är för oss ologiskt.

Politik handlar om att vilja. Vilja handlar om att ha visioner.

Utifrån svaret på vår interpellation inser vi att det finns mycket kvar att jobba med när det gäller samhällsplanering. Vi menar att detta är samhällsbyggnadsnämndens huvudsakliga uppgift.

Det vore därför bra om nämnden till exempel tog initiativ till olika trygghetsvandringar där politik, tillsammans med polis och kommuninvånare ger sig ut i byn på kvällar och tittar på olika områden som behöver utvecklas. I detta arbete behöver även våra barn och unga involveras.

Inger Åbonde (S)

KF-gruppledare

Sara Anheden (S)

Oppositionsråd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.