Insändare

Tydigen skilllnad på bygglov och bygglov

Vollsjö Artikeln publicerades

Man blir både fundersam och frustrerad över stadsbyggnadsförvaltningens hantering av bygglovet till Piratenteatern på Vollsjö säteri.

Dansstället Nyvång brann ner till grunden 2012. Fastighetsägaren och insändarskribenten Anders Malmqvist nekades sedan bygglov när han planerade att bygga bostadshus på tomten.
Foto: Bass Nilsson
Dansstället Nyvång brann ner till grunden 2012. Fastighetsägaren och insändarskribenten Anders Malmqvist nekades sedan bygglov när han planerade att bygga bostadshus på tomten.

Jag sökte bygglov för ett bostadshus på Nyvång 2012, efter att dansrestaurangen brunnit ner. Men det kunde jag inte få, eftersom det var en ändrad användning – och det fanns ingen strandskyddsdispens, eftersom kommunen missat att söka det när de sålde Nyvång 1987.

Men i fallet med Vollsjö säteri kan stadsbyggnadschefen ge ett muntligt besked om bygglov. Även i detta fall handlar det om ändrad verksamhet, och maskinhallen ligger intill Vollsjöån, samma å som vid Nyvång.

Enligt Vollsjö säteris ägare har man inte diskuterat strandskydd överhuvudtaget.

Det har skett stordåd med Vollsjö säteri, och idén med Piratenteatern är jättebra. Men att göra så stor skillnad på bygglovsärenden som är jämförbara är obegripligt för mig.

Men det finns ju möjlighet för Sjöbo kommun att rätta till sina misstag från 1987 och köpa Nyvångstomten för taxeringsvärdet och samtidigt snygga upp området från parkeringsplatsen till idrottsplatsen som i dag är riktigt vanskött.

Ett annat förslag är att ge eller hyra ut Nyvångstomten till Vollsjö byalag, som leter efter hundrastgård. Tomten är ju redan inhägnad till 80 procent. Där finns också redan vatten, ström och avlopp.

Anders Malmqvist

En väldigt besviken kommuninvånare.