Insändare

Insändare: Grundläggande skillnad mellan två fasansfulla härskare

Politik / historia Artikeln publicerades
Stalin och Hitler, att jämföra deras ideologier och dra slutsatser är att gra det väl lätt för sig, anser insändarskrbenten.
Foto: Damon Higgins
Stalin och Hitler, att jämföra deras ideologier och dra slutsatser är att gra det väl lätt för sig, anser insändarskrbenten.

Som före detta historielärare blir jag upprörd när ”liberala” krönikörer (21 juli, 10 augusti) utifrån några få aspekter kring nazism och kommunism menar att dessa politiska system är samma sak.

Upprördheten grundar sig i tanken på vikten av fakta och kunskaper.

Vet ni förresten om att handboll och fotboll är samma sak. Via lagspel med en boll ska man försöka göra så många och släppa in så få mål som möjligt.

Jag tänker tanken att om jag fick chansen att intervjua Hitler och Stalin idag så skulle det lyda ungefär så här.

Hörru Adolf, hur kunde du avliva så många människor och försöka erövra världen? ”Hur så”, svarar då Hitler, ”jag sa ju att jag skulle göra det!”

Men Josef, hur kommer det sig att så många människor sattes i läger och dödades i Sovjetsamhället?

Stalin skulle skruva på sig och komma med en massa ursäkter, undanflykter och historieförfalskningar. I grunden skulle han skämmas, för det var inte meningen med systemet.

Jag hävdar att det är en grundläggande och stor skillnad mellan dessa system, trots att vissa människor i bägge systemen råkade ut för fruktansvärda saker, och att ett mycket stort antal människor dödades. Konsekvenserna har vissa likheter, men utgångspunkterna är diametralt olika.

Jimmy Vulovic skrev bra om skillnaderna mellan systemen i YA (5 och 7 augusti). Det är klart att ledarsidor är mer propagandistiska än forskare, men ingen tjänar på att ledarsidor förenklar för mycket. Jag tänker att media har ett stort ansvar, särskilt idag när vi ofta pratar om ”fake news”.

Har hört rykten om att Seifert försökt värva Messi som forward till IFK Ystad! Är det sant?

Göran Brante

Före detta lärare och vänsterpartist

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.