Annons
Insändare

Vad kännetecknar demokrati?

Vad går svenska valet egentligen ut på? Att väljarna först får göra sina val av partier. Så är det. Därefter räknar man hur många röster de åtta riksdagspartierna erhållit.
Demokrati • Publicerad 27 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sverigedemokraterna

Därefter, precis som Kerstin Cedergren i en saklig insändare skrivit, ska en regering tillsättas för en ny mandatperiod. Då upptäcker man att det är i det närmaste dött lopp. Alliansen 143, de rödgröna 144.

Nu vidtar osannolika förutsättningslösa (?) samtal om vem som ska styra Sverige de fyra kommande åren.

Annons

Det finns två ståndpunkter vilket alla är överens om.

Den ena är att det med den mandatfördelning valet resulterat i, finns inte någon konstruktiv utväg till regeringsbildning. Trots flertalet rundor med talmannen som medlare, har regeringsbildningen gått i stå.

Den andra är att bilda en regering övergår till en helt annan färdriktning. Vilken regering som ska bildas är inte längre det primära. Det enda man är överens om är att SD inte ska ha något inflytande. Inte tillfrågas. Inte talas med. Inte höras.

Min fråga till svenska folkvalda. Är detta demokrati? Att det tredje största partiet är paria och ska absolut inte tillfrågas. Ett parti där, i det närmaste, var femte svensk väljare lagt sin röst.

Svenska folket som avgivit sin röst borde skämmas över folkvalda inte respekterar valresultatet. I stället sitter man stillatigande utan att reagera.

Vi borde skämmas för de vi röstat på. Alla som inte står upp för demokrati.

Det land som ofta, även internationellt, pekas ut som ett föregångsland när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter.

Åke Danielsson (M)

Skillinge

Annons
Annons
Annons
Annons