Annons
Insändare

Vakter och kameror är inte lösningen

Vi har kunnat läsa ett par insändare som vill ge läsaren en bild av att Ystads ungdomar lever i ett stort förfall av narkotika, fylleri, brott och våld. Kanske finns det anledning att fundera i ett större sammanhang och ta reda på orsaker, istället för att tro att man löser allt bara för vi sätter upp kameror och anlitar ordningsvakter.
Ystad • Publicerad 14 december 2017
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Övervakningskameror är ingen långsiktig lösning, anser insändarskribenterna.
Övervakningskameror är ingen långsiktig lösning, anser insändarskribenterna.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Om vi tror att problemen är så enkla, då hade de varit lösta för länge sedan, och då kunde vi lutat oss tillbaka och känt oss nöjda med att ha skrivit en artikel till insändarsidan i YA.

Ystads kommun, tillsammans med Polisen, ska inför 2018 nystarta det lokala brottsförebyggande arbetet (Brå) tillsammans med civilsamhället. Det är viktigt att vi tillsammans hittar en gemensam lägesbild, för att kunna göra effektiva insatser, både på kort och på lång sikt.

Annons

För att klara av framtidens utmaningar så behöver kommun, polis, fastighetsägare, näringsliv, föreningsliv med flera samverka för nå resultat. Vi behöver med andra ord gemensamt kroka arm och fördela resurserna på rätt insatser.

Enkla men logiska insatser kan vara att öka belysning på mörka platser, rensa upp och klippa ner buskage, öka tillsynen på tomma fastigheter men det handlar också om att ge barn och ungdomar den bästa hjälpen att undvika missbruk och kriminella handlingar genom att stödja barn och föräldrar.

Resultatet för 2017 i polisens och Ystad kommuns årliga trygghetsmätning har nu publicerats. Undersökningen bygger på 32 olika indikatorer som har bäring på trygghet. Den visar att Ystads siffror har gått från låga siffror till ännu lägre, från index 1,53 till 1,47. (Låga siffror indikerar mindre problem)

Det som medborgarna i Ystad anger i mätningen som ett problem är nedskräpning, bilar som kör för fort, berusade och påverkade personer utomhus i centrum samt skadegörelse på bilar. Det finns också en känsla av otrygghet för att visats ensamma utomhus i centrum på kvällstid. Däremot visar trygghetsmätningen att utsattheten för brott är låg (1–1,5).

Tyvärr skapar medier oftast otrygghet genom skriva om brott och våld utan att i samma utsträckning beskriva det goda som händer runt omkring oss. Det krävs mod att ifrågasätta de snabba lösningarna och istället lägga fokus på att först reflektera över vad som är den verkliga orsaken till upplevelsen av otrygghet.

Vi ska därför, tillsammans med polisen, arbeta både med trygghetsarbete och brottsförebyggande arbete i dialog med Ystads kommuns medborgare.

Kent Mårtensson (S)

Eva Bramsvik Håkansson (C)

Peter HellemarckSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons