Insändare

Varför alla dessa svordomar?

Bo Stenfeldt

Kristall-sjuka. Det står för en yrsel-sjukdom som drabbar patienter med obehagliga störningar i balansen och som kräver experthjälp från specialistläkare för att kunna botas.

Men rubriken syftar den här gången i stället på ett Tv-program som gick för några dagar sedan.

Jag såg bara sista halvtimmen ungefär. Under den tiden utdelades bland annat två kristallpriser (en sorts statyett i glas) till äkta paret Mandelman i Rörum för deras livsverk med sitt fantastiska företag som sändes i TV4, med talrik publik, under senaste våren.

De hade dessutom fått ett pris innan vi bänkade oss framför vår tv. Stort grattis till dem, och deras tacktal var humoristiskt och fint.

Men det delades ut priser i många kategorier under kvällen, som var en jättelik fest för hela branschen i Sverige. Många kändisar som deltagit i programmen på något vis, och även andra deltagare fick hämta priser på scenen.

Alla var festklädda, en del kvinnor i ganska vågade plagg som framhävde figuren lite extra och ibland väldigt tydligt. Så brukar det vara på sådana galor. Det är inget som stör mig, snarare tvärt om. Tro mig om ni vill.

Men de som hämtade sina priser förväntades också att hålla ett tacktal från scenen. Tal som man i en del fall kan ha synpunkter på.

Vackra, duktiga kvinnor och män som hade presterat i toppklass, och som därför blivit utvalda stod nu på scenen. Med kristallen i handen inför en jättepublik i lokalen och dessutom landets tv-tittare kryddade flera sina tacktal med grova, helt meningslösa svordomar.

Man behöver inte vara superreligiös för att reagera negativt på sådana tacktal. Jag undrar bara – varför? Till vilken nytta?

Det kändes helt onödigt och drog ner betyget. En del skulle nog säga att det var sjukt och vinsten värderas därför inte lika högt.