Vegonorm i Ystad visar världen vägen
Det stora klimatproblemet med kött och mjölk är att den mark som används för att producera animalier förhindrar att denna mark används till att binda in koldioxid i form av växande träd och skog.
Även om vi tar hänsyn till att marken producerar kött under många år innebär den förlorade kolinlagringen i skog ett koldioxidutsläpp på ungefär 150 kilo per kilo nötkött. Detta motsvarar utsläppen från 60 liter bensin, enlig Stefan Wirsenius som är docent på Chalmers.
Redan om 20 år kan vi, enligt SMHI, få uppleva hur jordens medeltemperatur passerar det så kallade tvågradersmålet. Dagens unga riskerar att under sina liv få leva med de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. 2017 var globalt sett det näst varmaste året som någonsin uppmätts.
Frankrikes president Emmanuel Macron konstaterade under klimattoppmötet i december att världen håller på att förlora kampen mot klimatförändringarna.
Tyvärr har regeringen hittills motverkat vegotrenden. Det är extremt allvarligt att samtliga riksdagspartier utom SD förra året undertecknade en livsmedelsstrategi för ökad svensk köttproduktion.
Men bland unga drar en kraftig vegovåg fram eftersom de unga förstår att det är de som under sin livstid kommer att få uppleva de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna.
Sveriges riksdag och regering bör lära av ungdomarna och ta upp köttkonsumtionen inom ramen för Östersjösamarbetet, EU och FN. Då kan vegomaten rädda både klimatet och Östersjön.
Jonas Paulsson
Köttfri måndag