Annons
Insändare

Vi måste agera mot tjuvfisket i Östersjön

Östersjön måste skyddas. Även om Östersjön på vissa områden mår bättre så återstår flera utmaningar.
Östersjön • Publicerad 4 augusti 2018
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tjuvfisket i Östersjön måste stoppas. (Personerna på bilden har inget samband med artikeln.
Tjuvfisket i Östersjön måste stoppas. (Personerna på bilden har inget samband med artikeln.Foto: Niklas Gustavsson / HD / TT

Fisken i Östersjön har på vissa håll återhämtat sig men rovfisket fortsätter att vara ett allvarligt problem. Det beror till stor del på att andra länder fiskar betydligt mer än vad som är hållbart.

Regeringen måste agera och sätta press på länderna som tömmer våra gemensamma hav på fisk och förstör för laglydiga svenska fiskare.

Annons

På många sätt har det blivit bättre för fisken i Östersjön. Laxbeståndet har över tid återhämtat sig så bra att laxen numera vandrar upp i älvarna igen. Men trots att den långsiktiga trenden är positiv är den nuvarande utvecklingen negativ.

Det Internationella havsforskningsrådet, ICES, rekommenderade nyligen – med hänvisning till det stora tjuvfisket – att laxkvoten ska sänkas med 30 procent till 2019. Polen är den stora boven och fiskade förra året 9 gånger så mycket lax som deras kvot tillåter.

Eftersom fiskbestånden naturligt nog inte förhåller sig till gränser drabbar Polens överfiske Sverige och svenska laglydiga fiskare, som ser sina kvoter minska. Det är oacceptabelt. Svenska fiskare ska inte drabbas för att andra länder missköter sig.

Den europeiska fiskepolitiken med gemensamma kvoter bygger på att alla följer de regler vi kommer överens om. När reglerna uppenbarligen inte följs i Östersjön krävs det att EU straffar länder som fiskar mer än som tillåts. Sverige måste få EU-kommissionen att agera mot Polen.

Sverige behöver en ny regering och en ny fiskepolitik. För det första måste en ny landsbygdsminister göra det Sven-Erik Bucht inte gjort och sätta press på sin polske kollega och få till ett möte på ministernivå. Polen måste förstå att tjuvfisket är en mycket kortsiktigt strategi som, som leder till att haven töms på fisk.

För det andra måste det få konsekvenser om Polen bryter mot EU:s gemensamma fiskepolitik. Sverige måste därför kräva att EU-kommissionen agerar och stämmer länderna som begår överträdelser.

Det är faktiskt så att bra fiskeripolitik som bygger på rätt regler gör skillnad. Det har vi sett i andra delar av Europa, där den gemensamma fiskeripolitiken har lett till ett slut på överfisket och en återhämtning för bestånden.

Samma sak måste gälla för laxfisket i Östersjön. Tjuvfisket måste få ett stopp.

Christofer Fjellner

Europaparlamentariker (M)

Annons
Annons
Annons
Annons