Insändare

Vi vill ha valuta för skattepengarna

Ortsdatering Artikeln publicerades
Insändarskribenten har ingen glädje av att bekosta badbryggor inne i Simrishamn.
Foto: Johan Nilsson / TT
Insändarskribenten har ingen glädje av att bekosta badbryggor inne i Simrishamn.

Tack Erik Wihlborg, för din insändare den 5 januari, du är lika pessimistisk över politikerna i Simrishamn som jag är, skriver Kerstin Cedergren på Vitemölle.

För politikerna i Simrishamn existerar inte folket i orterna utanför – finns inte med i kalkylerna när det gäller att anslå pengar till nödvändiga projekt utanför själva stan. Men när det gäller att få in skattepengar – ja då finns vi med på kommunens karta!

Allt från badbryggor till förskönade torg inne i själva stan ska vi vara med och bekosta. Varför? Vi har väl ingen glädje av det? Här på Vitemölle får vi inte ens tillräckligt med pengar till ordentlig totalrenovering av hamnpirarna, bara lite lappande av skavanker då och då (pirarnas skick är försummat sedan åtminstone år 2000, då kommunen första gången sökte pengar, vilka sedan ”frös inne” på grund av kommunens slöhet)

Inte heller är det tal om nytt avlopp i stället för det gamla utslitna (från 1965-66), medan miljonbelopp till det osäkra IVL-projektet fick grönt ljus, inte heller medel till nya brädor för att laga bron över lilla Mölleån till naturreservatet Vitemölle strandbackar/ badstranden finns det pengar till. Det är bara några av de områden som borde ha åtgärdats här sedan åratal! Men då är det tomt i kommunens kassa. Det finns alltid pengar enbart till själva tätorten.

Jag vill här gärna påminna om begreppet utilitarism, det vill säga största möjliga nytta (lycka) till största antal människor. Tänk på det – ni som bestämmer! Hur kan ni politiker begära att vi ska vara solidariska och betala badbryggor i stan, vilka vid nästa storm dessutom säkert spolas ut i sjön tillsammans med sanden (trots vissa visioner en del sandforskare vill lura i folk), samt ett glassigt torg utanför er egen arbetsplats, som ni hoppas kunna ge första pris i en skönhetstävling.

Jag tycker inte att vi ska fortsätta acceptera den mannamån vi utsätts för av de styrande. Vi måste få politiker att också lyssna på folket ute i småorterna och verkligen prioritera oss

Ni vill ha våra skattepengar – då vill vi minsann också ha valuta för dem!

Kerstin Cedergren, Vitemölle