Kåseberga

BBC filmar i Kåseberga

Kåseberga Artikeln publicerades

Nu är Kenneth Branagh och det brittiska filmteamet tillbaka i Ystad och på Österlen för att filma tre nya filmer med Henning Mankells hjälte Kurt Wallander.

I går började inspelningarna i Ystad och förberedde även för dagens inspelningar i Kåseberga. Delar av Kåseberga kommer att vara avspärrat och på parkeringsplatsen vid fotbollsplanen växer en liten filmstad upp.

Ett antal statister är också kallade.

– Jag fick order om att vara klädd som en tysk turist, säger en av statisterna.

80 miljoner i budget

Så sent som på måndagen kom delar av teamet från Riga i Lettland där inspelningarna av den första filmen, baserad på Henning Mankells ”Hundarna i Riga”, började spelas in i början av augusti.

Förutom Hundarna i Riga ska Innan Frosten och en nyskriven historia filmatiseras i den här omgången. Totalbudgeten är om- kring 80 miljoner kronor.

Film i Skåne och Ystad-Österlens filmfond går in med vardera två miljoner kronor i de tre filmerna som ska spelas in i höst och vinter.

– Dessutom får filmteamet disponera studion på regementsområdet, säger Ralf Ivarsson, vd för Film i Skåne.

Regionen borde vara med

Han bedömer att den förmånen är värd omkring en halv miljon kronor. I gengäld kommer det att vara liv och rörelse i studion fram till årsskiftet. Det är flera år sedan Ystad Studios senast användes till en långfilmsproduktion. Det var när Svinalängorna spelades in hösten 2009.

Filmbolaget Yellow Bird förhandlar också med Region Skåne om ytterligare finansiering. I dagarna träffar Ole Söndberg från Yellow Bird regionens Pia Kinnhult (M).

Han tycker att Region Skåne också borde kunna gå in som en medfinansiär.